Tykkäystoiminto muokkaa käytöstämme – millainen olisi some ilman sitä?

tykkäys
Kuva: Unsplash

Ihmiskunta on tehnyt huikeita asioita: käynyt kuussa, keksinyt antibiootit ja kehittänyt robotti-imurin. Sitten ihminen keksi älypuhelimen, läjän sovelluksia ja tykkäystoiminnon. Niiden vaikutukset ovat järisyttäviä: sovellukset ja niiden toiminnot muokkaavat uutisvirtaamme, kulttuuriamme ja käytöstämme enemmän kuin osaamme arjen keskellä ajatellakaan.

Tämän kulttuurisen mullistuksen vuoksi moni 2000-luvun ihminen on edes kerran elämässään suorittanut rituaalin, jolle 1980-luvulla olisi naurettu epäuskoisena: ottanut monta selfietä, etsinyt niistä parhaimman, käsitellyt ja julkaissut sen ja sitten kytännyt kuvan tykkääjämääriä ja vertaillut niitä muiden saamiin sydämiin.

Omakuvat ovat olleet osa ihmisyyttä niin kauan kuin ihminen on ollut ihminen: niitä on tuherreltu kallioihin ja kankaalle, niitä on otettu itselaukaisimen avulla ja niitä on kirjoitettu kirjoiksi. Omakuvassa ja oman itsen määrittelyssä on jotakin hyvin inhimillistä, ja kyky itsereflektioon on yksi niistä piirteistä, jotka tekevät ihmisistä ihmisiä.

Älypuhelinaika on kuitenkin tuonut omakuvaamiseen ja itsen määrittelyyn uuden piirteen: tykkäykset ja algoritmit, jotka suodattavat todellisuuttamme sen mukaan, mistä olemme itse tykänneet. Tällaisesta todellisuudesta tulee siiloutunut kupla, jossa vastakkaiset mielipiteet katoavat omista syötteistä, jossa eniten sydämiä keränneet kuvat hautaavat alleen vähemmän tykätyt ja jossa tykkäysmääristä tulee vertailun kohde ja itsetunnon mittari.

Jopa tykkäystoiminnon keksijä on katunut keksintöään. Siitä on kehkeytynyt  Frankensteinin hirviö, joka vaeltelee diginatiivien tajuntojen rajamailla saaden heidät vahtaamaan jatkuvasti saavuttamiaan reaktioita, suosiotaan ja ennen kaikkea muovaamaan julkaisemaansa sisältöä sellaiseksi, että se saavuttaisi mahdollisimman paljon tykkäyksiä. Tykkäys on kuin pavlovin koiran saama välitön palaute, ja niitä me nykyään odotamme älylaitteen ääressä kuola valuen. Samalla kärsimme someahdistuksesta ja jopa masennumme sen äärellä.

Tykkäysten metsästäminen on kaukana sosiaalisen median alkuperäisestä ideasta, joka ehkä oli kuulumisten jakaminen tai helpompi yhteydenpito (tai ehkä rahan tekeminen ihmisten itsestään jakamalla datalla, kuka tämän todellisuudessa tietää?). Tykkäyksistä on tullut koukuttava virtuaalinen suosittuuskilpailu, ja äärimmilleen vietynä niin somevaikuttajat kuin tavalliset tallaajat ostavat tykkäyksiä. Joskus ne ovat pelkkiä botteja, mutta joskus ihan oikeita ihmisiä, jotka klikkailevat hikipajamaisissa tykkäystehtaissa.

Kuka olisi arvannut, että tykkäysten tehtailu on uusi paskaduunin muoto? Kuka olisi arvannut, kuinka paljon kuvia ja todellisuutta nykyään suodattuu pois siksi, että sisällöstä halutaan tykättävää? Kuka olisi arvannut, että avoimuuden ja vapaan tiedonkulun sijasta sosiaalinen media vain vahvistaa siiloja ja samanmielisten kuplia?

Siksi tykkäyksetön some on radikaaliudessaan virkistävä ja tervetullut ajatus. Instagram on paraikaa kokeilemassa tykkäysten piilottamista muutamissa maissa. Odotan mielenkiinnolla kokeilun tuloksia. Esimerkiksi sitä, vaikuttaako se julkaistavaan sisältöön? Vaikuttaako se sisällön näkymiseen muiden syötteissä? Vaikuttaako se mielialaan? Vaikuttaako se ajankäyttöön? Vaikuttaako se mihinkään? Onko millään mitään väliä? Mikä on elämän tarkoitus?

Mitä mieltä sinä olet? Tykkäyksiä vai ei?

Lue myös:

7 thoughts on “Tykkäystoiminto muokkaa käytöstämme – millainen olisi some ilman sitä?

 1. Toisaalta se voisi olla hyvä! Koska jonkun ”taviksen” kaunis kuva kotoa ei taatusti ole huonompi kuin julkkiksen kuva varpaistaan, vaikka toisella on 20 tykkäystä ja toisella 20 000.

  Blogin kanssa on myös tajunnut sen, että tykkäysten määrä ei kerro mitään esimerkiksi lukijamääristä. Ja toisaalta, onko niillä lukijamäärilläkään väliä oikeasti? Eikö pitäisi haluta vaan kirjoittaa? Niinhän se on, kirjoitan koska tykkään siitä, mutta silti seuraan lukijamääriä. Koska ENEMPI PAREMPI, se on taottu meidän päihin jo.

  Toisinaan somen keksiminen ärsyttää, mutta on siinä hyviäkin puolia. Uudet ihmiset ja yhteydenpito maailman toisella puolella oleviin läheisiin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Yksi mua eniten ärsyttävistä piirteistä on just se, että ”tavisten” kuvat hukkuu somevaikuttajien postausten hyökyaaltoon. Sikäli kun Instagramin algoritmin toimintaa ymmärrän, se nostaa feedeihin kuvia, joilla on paljon tykkäyksiä ja kommentteja. Mun feedissä se on johtanut siihen, että näen bloggaajien ja muiden vaikuttajien sisältöä, mutta saatan missata niiden ystävieni, jotka ovat siellä ihan tavallisina yksityishenkilöinä, sisältöä. Nyt olen laatinut erikseen listan ystävistä, joiden julkaisuista haluan ilmoituksen, mutta se on jälleen kerran yksi turhauttava notifikaatio lisää – niitä kun yritän aktiivisesti karsia. Tykkäystoiminnot ja niihin perustuvat algoritmit ovat siis tehneet minun somestani epäsosiaalisemman.

   Kuten sanotkin, blogin suhteen tykkäysmäärä ei todellakaan tarkoita lukijamäärää. Esimerkiksi mulle tulee kyllä tietty määrä liikennettä somesta, mutta varmaan 2/3 liikenteestä tulee hakukoneiden kautta. Uskoisin suhteen olevan saman monella muullakin kirjoittajalla. Lukija- ja seuraajamäärän seuraaminen onkin vähän turhaa, kun tykkääjämääräkään ei kerro siitä, lukevatko kaikki tykkääjät postauksia tai näkevätkö he ne omassa feedissään. Mutta totta kai lukijamäärät ja statsit kiinnostavat bloggaajaa ainakin jonkin verran – onhan se nyt kiva, että joku lukee, kun itse näkee sen vaivan, että julkisesti kirjoittaa 😀

   Liked by 1 henkilö

 2. Hmm, erittäin hyviä kulmia! Mitä mieltä itse olen – noin liiketoiminnan kannalta sanon, että ei oo mitään väliä 🙂 Tästä myös konsultoitavien asiakkaiden kanssa aina puhutaan – kas kun yksikään tykkäysnappulan painallus ei kilahda liikevaihtoon, vaan taivaan tuuliin (siksi niiden kyttäämiseen ei myöskään kannata käyttää aikaa tai energiaa käytännössä lainkaan).

  Tosin, ei mainokset tai mainostetut julkaisut samalla tavalla / tarkoituksella reaktioita kerääkään (tai riippuu tietysti asiasta ja kaikenlaisesta). Ihan hyvä niin, koska useinmiten tuleva asiakas täytyy saada painamaan joko osta nyt -nappia tai muuta linkkiä, kaikenmaailman reaktioiden sijaan. Vaikka ne saattavatkin näkyä uutisvirroissa kavereille ja kummin kaimoille, se on kokonaisuudessaan aika olematon pointti.

  Jos minulta jostain kumman syystä kysyttäisiin, saisi peukkujen ja sydämien olemassaolon ihan vapautuneesti poistaa kokonaan 🙂 (samaan tapaan voi lähestyä aihetta myös henkilökohtaisten tilien osalta – miksi tykkäykset tuottavat itse ihmiselle jotakin lisäarvoa, tai pitäisi tuottaa. siitä päästäänkin tuohon samaan kysymykseen – mikä se elämän tarkoitus nyt taas olikaan 😀 )

  Liked by 1 henkilö

  1. Ah, oon niin samaa mieltä! Yritysmaailmassa edelleen törmää siihen sangen hassuun tykkäyksien ja tykkääjien haalimiseen, vaikka ne eivät tuo yhtään mitään viivan alle. Jokin siinä tykkääjämäärässä nyt vaan kiehtoo ja viehättää, vaikka liiketoiminnan mittarina se on aivan hanurista, tai kauniimmin sanottuna niin sanottu vanity metric. Kaiken lisäksi jos Facebookissa mainostaa postausta ja valitsee jonkun FB:n automaattisesti tarjoaman strategian, niin sehän näyttää sitä postausta kaiken maailman sekopäille, jotka nyt vaan kommentoi jokaiseen postaukseen tyylillä ”kyllä minä niin mieleni pahoitin, make america great again, kakkaemoji, mitä vittua just luin ja sain tästä persesyövän”.

   Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, millaiseksi somesisältö niin henkilö- kuin yritysprofiileissa muuttuisi, jos tykkäystoiminto poistettaisiin. Muuttaisiko se jaettavaa sisältöä? Syntyisikö enemmän keskustelua? Mitä postauksia sitten näkisin feedissäni, kun nyt näen niitä, joihin on reagoitu?

   Liked by 1 henkilö

   1. Ahhahaa, oon myös niin samaa mieltä. Pelkästään jo Facebookin kohderyhmien ja kiinnostusharrastajien määrittely on salatiede, joka kantsii opetella ihan ensimmäiseksi. Muutoin jokainen mainossentti menee aika satavarmasti lokakaivoon. Kaupan päälle saa vielä noita persematojen kommentteja ja viestejä, jotka voisi automaattisesti välittää siriukselle.

    Ja sanopa se. Nykymaailmassa voisi ehkäpä olla jopa huomattavasti vähemmän elämäntyhmyyttä, jos sekä ihmisten päätön ohjailu ja manipulointi, että sen seuraukset yhtäkkiä loppuisivat 🙂

    Liked by 1 henkilö

 3. Odotan myös innolla, että minkälaisia tuloksia tykkäysten piilottaminen somessa tuottaakaan ja miten se muuttaa nykyihmisen käyttäytymistä. Tavallaan myös toivon sen rantautuvan Suomeen, sillä mitäpä niillä näkyvillä olevilla sydänmäärillä on oikeasti väliä.

  Kun kesän aikana tietoisesti vähensi Instagramissa käyttämäänsä aikaa, niin alkoi samalla hiljalleen myös tekemään enemmän oman näköistään feediä. Joskus on ollut oman somensa kanssa niin solmussa, että nykyään tuntuu vapauttavalta postata vain niitä asioita, jotka itseään eniten kiinnostavat. Tai sitten olla kokonaan postaamatta ilman paineen tunnetta siitä, että insta on ollut jo viikkokaupalla hiljaa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Mullakin oli joskus nuorempana jonkinlaisia somepaineita. Tunnustan miettineeni silloin välillä, mitä voin ja mitä en voi julkaista ja mitä _pitäisi_ julkaista. Nykyään sellainen tuntuu paljon merkityksettömämmältä. Olen myös hieman väsähtänyt jatkuvaan sisältötulvaan, jota vyöryy töissä ja vapaalla. Siksi yhä useammin jää some selaamatta tai kuva julkaisematta – tai sitten kun sen julkaisee, sillä ei ole niin väliä. Minun somenihan se on, siellä olkoon minun tyhmät ja arkiset juttuni.

   Musta olis kyllä todella mielenkiintoista nähdä, millaista sisältöä jengi julkaisisi, jos tykkäystoimintoa ei olisi. Palaisivatko rumasti rajatut ja rumalla salamalla otetut irc-galleria -kuvat? On ollut jo vähän ikävä sitä estetiikkaa! 😀

   Liked by 2 people

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s