Muiden elämä, miten se on niin paljon coolimpaa?

flow-1Moni somenselaaja kärsii fomosta eli paitsijäämisen pelosta. Fomo saa muiden elämän näyttämään paljon omaa coolimmalta ja aiheuttaa ahdistusta siitä, että jää jotakin siistiä kokemusta vaille tai näkee hauskan viestin liian myöhään.

Olen kunnon sosiaaliantropologina ja itseoppineena psykologina todennut, että fomo ei ole pelkkä fomo, vaan fomoja on useita erilaisia. Seuraavaksi jaan äärimmäisen tieteellisten tutkimusteni tulokset ja esittelen fomot tarkasti määriteltyinä:

Matkailu-fomo

kaikki muut reissaavat paratiisirannoilla ja kaupunkikohteissa, jotka ovat trendikkäitä, mutta eivät vielä liian suosittuja, eivät missaa lentojaan tai jonota turvatarkastuksissa, saavat nukuttua missä tahansa ja ystävystyvät kaikkien paikallisten kanssa

kun itse käyt Tallinnassa laivalla etkä puhu kenellekään.

Liikunta-fomo

kaikki muut kokeilevat ennakkoluulottomasti uusia lajeja, tekevät yhtäaikaisesti kahvakuula-, jooga- ja barretreenin, löytävät täydellisesti istuvia urheiluvaatteita, näyttävät superhyviltä somessa julkaistuissa treenikuvissaan ja venyvät spagaattiin

kun itse punoitat rankasti työmatkakävelyn jäljiltä.

Ruoka-fomo

kaikki muut juovat aamuapalaksi sirkkasmoothieta, osaavat nyhtis- ja härkisreseptejä, tekevät raakakakun käden käänteessä, kasvattavat itse omat sirkkansa, papunsa, yrttinsä, tomaattinsa, juustonsa ja pizzansa,

kun itse syöt banaaneja ja pakastepizzaa.

Festari-fomo

kaikki muut näkevät keikat alusta loppuun eturivistä, löytävät puhtaan bajamajan, saavat viinilasin kouraansa ilman jonottamista, tapaavat kaikki tutut ja saavat sen mukavimman säkkituolin istuttavakseen, näyttävät tyylikkäiltä, vaikka vettä sataisi 20 milliä tunnissa, ottavat laadukkaita valokuvia sekä päätyvät niille mielenkiintoisimmille jatkoille

kun itse juokset keikalta toiselle, jäät niin kauas päälavasta, että musiikki kuulostaa puurolta, jonotat kaikkialle, kävelet tuttujen ohi ja saat muistoksi huonoja kuvia.

Kirja-fomo

kaikki muut ehtivät lukea koti- ja ulkomaiset uutuuskirjat, Tammen keltaisen kirjaston kokonaan, muut maailmankirjallisuuden klassikot, ja monet niistä vielä alkuperäiskielellä,

kun itse luet aika usein naistenlehtiä ja Hesarin kommenttipalstaa.

Ulkonäkö-fomo

kaikilla muilla on ekologisia, kotimaisten designereiden tekemiä, kestäviä vaatteita, tyylikäs kampaus, juuri oikeat, laadukkaat luonnonkosmetiikkatuotteet, jotka jättävät ihon kirkkaaksi ja pehmeäksi ja täydellinen niche-tuoksu,

kun itse tuskailet vaatekaappisi halpamuoti-laatukama -suhteen kanssa, leikkaat itse tukkasi, läiskit naamaasi mitä sattuu ja haiset pahalta.

Viikonloppu-fomo

kaikki muut käyvät minilomalla Berliinissä, valmistavat viikon ateriat valmiiksi pakkaseen, tapaavat ystäviään, järjestävät illalliskutsut, treenaavat, heräävät sunnuntaiaamuna joogaan ja brunssille, tekevät manikyyrin, siivoavat asunnon, viettävät kiireetöntä aikaa puolison ja lasten kanssa, rakentavat talon ja kirjoittavat sivutoimisesti kirjan,

kun itse vietit viikonlopun.

Kärsitkö sinä fomosta?

Seuraa blogia:

FACEBOOK      BLOGLOVIN      INSTAGRAM

16 thoughts on “Muiden elämä, miten se on niin paljon coolimpaa?

 1. Hih, en ollut koskaan kuullutkaan koko termistä, niin viilee mä oon ;D

  Oon myös ehkä tosi omituinen, koska musta useat noista asioista kuulostaa tyhjältä itsessään, jotenkin ohjelmoiduilta ja ”sääntöjen” mukaisilta. Joten en varmastikaan sit ole fomo 🙂 Tuntuisi hullulta, jos pitäisi tehdä samoin tai samoja asioita kuin joku tai muut. Omilta (harha)poluilta löytyy aina parhaimmat seikkailut, eikö 🙂

  Hauska postaus, sulla on kyllä sanat hanskassa!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos ❤ Oot täysin oikeassa siitä, että monet noista asioista ovat kovin tyhjiä ja "asioita itsensä vuoksi". Fomo taitaa olla erityisesti somekuplassa pyörivien nuorten ja nuorten aikuisten sairaus, johon näköjään Ylekin on tarttunut: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/01/16/eiko-teini-suostu-sulkemaan-alylaitetta-ennen-nukkumaanmenoa-syyna-voi-olla

   Myönnän, että muutama vuosi sitten koin ahdistusta monistakin tässä luetelluista asioista – ja edelleen muiden elämä näyttää somessa välillä omaa paremmalta. Ikä on onneksi tuonut rauhaa tämänkin asian suhteen, ja siksi fomoa pystyy jo tarkastelemaan ilmiönä samalla, kun itse viettää omaa, epäcoolia elämäänsä 🙂

   Liked by 1 henkilö

 2. Oikein sopiva termi, joka ei ollut ennestään tuttu. Kärsin näköjään aika-ajoin juurikin noista kaikista luettelemistasi fomo-muodoista 😀 Etenkin se, kun muut kuntoilevat ja itse makaa pieruverkkareissa sohvalla.

  Liked by 1 henkilö

  1. Mulle pahin on ruoka-fomo. Olen todella laiska laittamaan ruokaa, ja tiedostan jatkuvasti, että voisin syödä paremmin ja kokeilla rohkeammin uusia reseptejä. Silti mikään ei muutu, ja toisten ihmisten ruokien kadehtiminen – se pysyy 😀

   Tykkää

 3. Mul on Suomi-fomo: kaikki muut syö herneitä, uusia perunoita, polttaa kokkoja, juhlii vappua Kaivarissa tai Koskenrannassa, on coolisti Flowssa, käy retkeilemässä metsissä, saa nauttia kesä-Hesasta ja -Mansesta ja kavereista.

  Ja mä vaan kökötän täällä puolikielisenä Saksassa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Oi Katri ❤ Mulla on ulkomaa-fomo: kaikki elää coolia laiffia ympäri maailmaa, oppii kieliä, asuu siisteissä paikoissa ja on ihanan pelottomia ja rohkeita siellä ❤ Uskon sitkeästi, että olen jäänyt paitsi jostakin merkittävästä, kun en ole asunut ulkomailla.

   Voin siitä huolimatta kuvitella, että koti-ikävä on välillä todella raastavaa 😦 Kyllä me kaverit täällä pysytään, ja onneks lennot on lyhyitä molempiin suuntiin ❤ Soitellaan taas pian!

   Tykkää

 4. Ei vitsit, en ollut ennen kuullutkaan tällaisesta termistä, mutta silti tunnistan ilmiön. 😀 Varsinkin matkailu- ja ruoka-kohdat oli ihan kuin minä – muihin oon ehkä jo melkein sopeutunut, ettei aina oo ihan niin hienoa kuin kaikilla muilla.

  Liked by 1 henkilö

 5. Miten mainio postaus! 😀 Ja kyllä, täällä kärsitään etenkin matkailu-, viikonloppu- ja festari-fomoista! 🙂 Viikonloput on ehkä kaikista pahimpia, kun mies on töissä ja sitten sitä yksinään miettii, mitä kaikkea mahtavaa muut varmaan tekevät juuri nyt.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s