Iso seuraajamäärä on turha mittari – miksi sillä on meille väliä?

eukalyptus
Kuva: Tim Wright / Unsplash

Netta kirjoitti joulukuussa hyvän tekstin eräästä somen lieveilmiöstä: ostetuista seuraajista. Siitä, että somettaja ostaa rahalla feikkikavereita, tykkääjiä tai seuraajia. Ajatus tuntuu absurdilta, mutta se on yhtä totta kuin se, että Teuvo Hakkarainen on kansanedustaja.

Tykkäysten ja seuraajien haaliminen on aika inhimillistä. Me ajattelemme ehkä, että mitä enemmän seuraajia tai tykkäyksiä on, sen pidetympiä, arvokkaampia ja parempia ihmisiä me olemme. Tykkääjä- ja seuraajamäärästä on tullut valheellinen tapa mitata omaa sosiaalista arvoaan, vaikka mittarina se kumisee tyhjyyttään. Somesta saadut reaktiot näkyvät myös vahvasti aivoissa. Siksi ostetut seuraajat saattavat houkutella.

Sisällöntuottajia ostetut seuraajat voivat houkutella taloudellisen hyödyn vuoksi, koska suuri seuraajamäärä poikii mukanaan kaupallisia yhteistöitä. Tilaajan kannalta niiden todellinen hyöty jää laihaksi, kun viesti ei tavoita oikeaa kohderyhmää. Koska kohderyhmä ei ole aito.

Seuraajien ostaminen voi tuntua viattomalta ja helpolta: kuka tahansa voi hankkia vain muutamalla klikkauksella ja vain muutamalla kympillä satoja tai tuhansia seuraajia lisää. Feikkiseuraajia ei oikeasti kiinnosta mikään, mitä teet, feikkiseuraajat eivät ole ystäviäsi. Yksinkertaisimmillaan ostetut tykkääjät ovat botteja.

Somealustojen havaitessa botit yhä paremmin, on ostettujen tykkäysten liiketoimintalogiikkaa ollut pakko muuttaa. Nyt tykkäyksiä tehtailevat oikeat ihmiset, jotka klikkailevat länsimaisia someprofiileita nälkäpalkalla ja huonoissa työoloissa.

Kyllä, aiemmin me nautimme halvoista Bangladeshissa tehdyistä t-paidoista, nykyään halvoista samassa paikassa tehtailluista tykkäyksistä. On uskomaton ajatus, että yksi paskatyön muoto on klikkailla tykkäyksiä Instagramiin.

Jokaisen vaikuttajamarkkinointia tekevän yrityksen on hyvä tietää, että sometykkääjien määrää kutsutaan myös vanity metricsiksi – turhamaiseksi mittariksi, joka näyttää hyvältä paperilla, mutta ei kerro markkinointiponnisteluiden onnistumisesta, viestin tavoitettavuudesta tai yleisön sitoutumisesta yhtään mitään.

Jokaisen ihmisen on hyvä tietää, että merkittävät ihmissuhteet ovat oikeassa maailmassa ja että merkityksellinen vuorovaikutus vaihtaa ajatuksia pelkkien tykkäysklikkien sijasta. Isolla seuraajamäärällä ei ole mitään muuta merkitystä kuin valheellinen egoboosti.

Juuh, tämä oli jälleen kerran sarjastamme Saila valittaa somesta somessa. Muut sarjan osat:

Seuraa blogia:

FACEBOOK      BLOGLOVIN      INSTAGRAM

5 thoughts on “Iso seuraajamäärä on turha mittari – miksi sillä on meille väliä?

 1. Hyvä postaus! Tästä aiheesta riittäisi vaikka mitä meuhkattavaa, mutta meidän postaukset kyllä tiivistääkin nyt ne oleellisimmat. Toivon todella, että yritykset herää tähän ilmiöön ja toisaalta toivoisin, että ihmiset ei olisi niin turhamaisia, että sortuvat tällaiseen.

  Tykkää

  1. Mäkin toivon, että tämä jää sellaiseksi ylilyönniksi, jonka jälkeen tilanne tasaantuu. Somessa ja vaikuttajamarkkinoinnissa tunnutaan edelleen hakevan pelisääntöjä ja toimintatapoja, kun ala on niin uusi ja käytännöt ja algoritmit muuttuvat koko ajan. Silti en pääse yli siitä ajatuksesta, että yksi paskatyön muoto voi todella olla klikkailla itseä hyväosaisempien someprofiileita. Jotenkin karmiva ajatus.

   Tykkää

 2. Tosi hyvä postaus! Tykkään tosi paljon sun tavasta kirjottaa, ihanan persoonallista!
  Musta on kiva, kuinka näitä tuodaan somessa esille enemmän ja enemmän, koska ennen maksetut seuraajat ja näkyvyys oli ihan myytti enkä itsekkään ollut edes kuullut semmosesta aikaisemmin. Mua harmittaa tosi paljon se, kuinka seuraajamäärillä määritellään henkilö ja kuinka hyvä se olisi tekemään somea. Toki jokainen lähtee sieltä alkutaipaleelta, mutta kynnykset tuntuu olevan suuret ihmisillä alkaa nykypäivänä seuraamaan!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Ninni! 🙂 Maksetut seuraajat on tosiaan aivan absurdi ilmiö, mutta eihän näitä digiajan ilmöitä pysty edes kuvittelemaan ennen kuin ne kohtaa. Uskon, että ihmiset tulevat koko ajan tietoisemmiksi somen haittapuolista: yksityisyys- ja tietosuojaongelmista, boteista, maksetuista seuraajista jne.

   Seuraajamäärä tosiaan on todella huono mittari, eikä se kerro hyvyydestä, suosiosta tai ihmisarvosta mitään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s