Helvetinjärven kansallispuisto näytti erilaiselta aikuisena

Helvetinjärvi on nuoruuteni kansallispuisto, jossa en ollut käynyt noin 20 vuoteen. Viime kesänä sain idean, että paikka pitäisi nähdä myös aikuisena. Asiat kun tuppaavat näyttämään erilaisilta, yleensä pienemmiltä.

Niin se tälläkin kertaa oli. Asiat näyttivät sekä pienemmiltä että turvallisemmilta – Helvetinkolun pohjalle ei enää pääse, ja joka paikassa oli aitoja ja sen verran kieltotauluja, että Nuuskamuikkunen olisi saanut niistä muutamankin iltanuotion.

Silloin, kun olin nuori, kovimmat tyypit hyppivät rotkon reunalta toiselle. Enää tällaiset huvit eivät onnistu. Olin pettynyt. En siksi, että olisin halunnut välttämättä päästä hyppimään. Siksi, että Helvetinkolun hienoutta ei hahmota sitä yläpuolelta tirkistelemällä, eikä siitä myöskään saa kovin hyviä kuvia sieltä. Helvetinkolun hahmottaa kaikkein parhaiten rotkon pohjaa pitkin etenemällä, ja sitä olin reissulta odottanut.

No, alkupettymyksen jälkeen on aika kertoa itse retkestä. Se oli varsin hyvä.

Helvetinjärven reitit & reissun faktat

  • Sijainti: Starttasimme retken Kankimäen parkkipaikalta (Helvetinkoluntie, Ruovesi), josta löytyy ravintola / luontotupa Helvetin Portti.
  • Kesto: Päiväretki.
  • Kuljettu reitti: Helvetin Portti – Helvetinkolu – Haukanhieta – ja sama takaisin. Reitti ei ole ympyräreitti, joten palasimme pääosin omia jälkiämme takaisin, joskin haimme ylimääräistä viihdettä muutamasta sivupolusta. Päivämatkaksi tuli arviolta 25 km.
  • Sää: Päivä oli pääosin sadepäivä. Välillä oli vain harmaata, välillä tihkua, mutta viimeiset tunnit kävelimme oikeassa sateessa. Se ei oikeastaan haitannut. Takki ja muut varusteet pitivät vettä, ja poluilla ei ollut muita kulkijoita. Se sopi oikein hyvin.

Helvetinkolulta Haukanhietaan

Helvetinkolulle johtaa Helvetin Portilta selkeä ja leveä polku. Helvetinkolun lähellä, järven rannassa on päivätupa ja tulentekopaikka. Niillä käynti edellyttää noin 200-askelmaisten portaiden kulkemista edes ja takaisin. Hupia, etenkin rinkka selässä!

Rotkolta jatkoimme matkaamme kohti Haukanhietaa, jonne myös menee selkeästi merkitty, noin 11 kilometrin pituinen reitti. Matkan varrella on jonkin verran korkeuseroa, ja pahimmissa paikoissa on portaat. Varsinkin sadesäällä portaat ja kalliot olivat melko liukkaita, joten ihan huolettomasti reitillä ei voi astella. Myös ainakin oman puhelimeni kuuluvuus oli paikoin todella heikko, joten jos kalliolta olisi kierinyt alas ja katkonut luitaan, olisi avun hälyttäminen saattanut vaatia taidokkaampia koreografioita.

Noin puolivälissä pidimme ruokatauon Iso Ruokejärven tulentekopaikalla. Sieltä löytyi tulentekopaikan ja liiterin lisäksi huussi ja ihana, joskin sateinen järvimaisema.

Haukanhieta kutsui uimaan

Matkalla kohti Haukanhietaa ohitimme majavan padon, mutta valitettavasti otusta itseään ei näkynyt.

Haukanhieta on upea hiekkaranta, jonka ympäristössä on telttailualue, tulentekopaikkoja, vessat ja kaivo. Nyt rannalla sai olla ihan rauhassa, mutta sinne jätetystä roskasta päätellen paikka on varsin suosittu lämpimien kesäpäivien viettämiseen.

Vaikka sadepäivä olikin, uimassa piti tietenkin käydä! Päivä ei varsinaisesti ollut lämmin, mutta viileä uintireissu kuitenkin virkisti kummasti. Olihan takana jo jonkin verran tarpomista varusteet selässä.

Kuivattelun ja pienen tankkaamisen jälkeen olikin aika suunnata takaisin päin. Onnistuimme ehtimään takaisin luontotuvalle ennen sen sulkemista, ja lämmin ja kuiva tupa sekä ruoka saivat taas arvostamaan arkipäiväisiä mukavuuksia. Kuten lämpöä.

TL;DR-versio: Kokemuksia Helvetinjärven kansallispuistosta

Plussat:

  • Kaunista, jylhää korpi- ja järvimaisemaa, eikä juuri vastaantulijoita
  • Korkeuseroja, rotkolaaksoja, hienoja maisemia ja upea hiekkaranta
  • Helvetinkolu–Haukanhieta -reitti on hyvin merkattu. Eksymisen vaaraa ei ole, ja Haukanhiedalla sai varastot täyteen kaivovettä.

Miinukset:

  • Helvetinkolun pohjalle ei enää pääse & kaikki kiva aina kielletään
  • Puisto on aika pieni ja periaatteessa nopeasti kuljettu läpi (jopa Nuuksion kansallispuistolla on inasen enemmän pinta-alaa)
  • Roskista päätellen Haukanhieta on aurinkoisina päivinä bileparatiisi, ja kansallispuistossa bilettämiselle on meikäläisellä aika matala toleranssi. (Bluetooth-kajari ja pizzalaatikot kansallispuistossa, mikä voisi mennä vikaan…)

Jätä kommentti