Olen humanisti ja ylpeä siitä

Tällä viikolla vietetään Olen humanisti -kampanjaviikkoa, jonka tarkoituksena on nostaa esille humanistien osaamista ja merkitystä työelämässä. Pystyn ilman suurempaa aivojen kaivelua kertomaan käytännön esimerkkejä siitä, miksi humanistiviikko on tarpeen. Nuoruudessani toistui kolme vitsindeerusta, jotka kuulin aina sen jälkeen, kun olin kertonut opiskelualani:

  1. “Mitä diplomi-insinööri sanoi humanistille?” “Big Mac -ateria colalla!”
  2. Kannattaa varmaan mennä rikkaisiin naimisiin höhhöhhööö!
  3. Mihis ajattelit mennä töihin 🙂

Uskon läpändeerusten kummunneen siitä, että humanistien osaaminen on heikosti tunnistettua. Humanistien supervoimat eivät ylitä uutiskynnystä läheskään niin usein kuin talousluvut tai uudet tekniset vimpaimet. Se ei tarkoita sitä, että humanistit eivät osaisi – se tarkoittaa sitä, että yhteiskuntamme ja kulttuurimme painottavat tiettyjä asioita.

Humanistiviikon ja humanistisen osaamisen kunniaksi ajattelin nostaa esille viisi pointtia, jotka mielestäni ovat erityisen arvokkaita humanistien osaamisessa. Minun humanisminäkökulmani kumpuaa suomen kielen, kotimaisen kirjallisuuden ja sukupuolentutkimuksen aineyhdistelmästä, jota on höystetty valtiotieteellisessä sosiologialla ja viestinnällä. Muita aineita opiskellut humanisti painottaisi eri juttuja, mutta minä osaan, ja painotan, näitä:

Humanisti kirkastaa viestit

Humanistit ovat taitavia kirjoittajia. Osa heistä viestii päätyökseen, osa tehostaa tiedonkulkua muiden hommien sivussa. Humanisti palastelee tiedon järkeviin osiin, esittää sen ytimekkäästi ja kysyy oikeita kysymyksiä.

Ytimekkyys on tärkeää yllättävissäkin paikoissa, kuten yritysten sisäisissä keskusteluissa. Näitä keskusteluita käydään yhä enemmän pikaviestimissä ja sähköpostiketjuissa, ja mitä huonommin, sekavammin tai monitulkintaisemmin niitä kirjoitetaan, sitä epämääräisemmiksi ketjut kasvavat. Kun välissä on humanisti, hän osaa kiteyttää, kysyä ja siten karsia turhaa työtä ja paikata kommunikaation aukkoja. Kaikki voittavat.

Humanisti ajattelee kriittisesti ja ymmärtää ihmisten maailmaa

“Me halutaan tästä nyt uutiskirje, tiedote, kampanja ja ilmaiset ämpärit”, hosuu moni bisnespuolen tyyppi vain siksi, että joskus joku on jakanut jossain ilmaisia ämpäreitä.

Sitten paikalle tulee humanisti, joka osaa miettiä kohderyhmää ja tavoitteita sekä valita oikean tavan viestiä – tai päättää olla viestimättä. Turhan hälyn lisääminen sisältöä pursuavaan maailmaan ei kannata, ja kriittinen punnitseminen auttaa hahmottamaan sen, mikä on muille ihmisille merkityksellistä tietoa, mikä turhaa hälyä.

Humanisti tekee asioista käytettäviä ja ymmärrettäviä

Oletko koskaan käyttänyt verkkopalvelua tai sovellusta, jonka käyttöliittymässä lukee aivan mitä sattuu? Oletko katsonut tv-sarjaa, jonka av-käännös missaa puolet sanonnoista, kääntää impostorin postimieheksi ja jättää tavoittamatta keskustelun vivahteet? Oletko lukenut huonoa käännöstä ja jäänyt miettimään, mitä tekstissä yritettiin sanoa?

No, arvaa kuka on kielen, kääntämisen, vivahteiden ja merkitysten asiantuntija? Arvaa, kuka tekee asioista ymmärrettäviä, käytettäviä ja ilahduttavia oikeilla sanavalinnoilla? Humanisti.

Humanisti ajattelee luovasti

Humanistit ovat lukeneet opinnoissaan tuhansia sivuja tekstiä sekä pohtineet kieltä, kulttuuria ja taiteita. Siksi humanistit ovat taitavia ajattelijoita ja asioiden yhdistelijöitä.  Moni humanisti on myös poikkitieteellinen ja pystyy niputtamaan eri aloilta kertynyttä tietoa luovasti. Luovaa ajattelua ei ainakaan toistaiseksi pysty korvaamaan tekoälyllä.

Humanisti on hyvä oppimaan uutta ja opettamaan

Humanistit ovat usein uteliaita generalisteja – itsekin olen. He ovat opiskelleet monia aineita, lukeneet laajasti, tottuneet omaksumaan laajoja kokonaisuuksia ja oppineet niin sanotusti oppimaan.

Työelämä ja maailma muuttuvat jatkuvasti. Ainoa varma asia on se, että kaikki muuttuu. Humanisteilla on hyvät valmiudet uusien asioiden oppimiseen, uusien asioiden tulkkaamiseen muille ja sitä kautta sopeutumiseen ja sopeuttamiseen.

Kauan eläköön humanismi!

Millä alalla sinä olet ja mitä suuri yleisö ei tiedä alasi ihmisten osaamisesta? Kerro kommenttiboksissa!

Lue myös:

Yksi vastaus artikkeliin “Olen humanisti ja ylpeä siitä”

Jätä kommentti