Näin kirjoitat gradun

Yliopisto-opiskelu on prosessi, jolla on alku ja loppu. Kaksi juttua tässä prosessissa ovat merkittäviä, ja myös kaikkein vaikeimpia: alku ja loppu. Pääsykoe ja gradu. Asiat niiden välissä rullaavat suhteellisen mukavasti, tai ainakin vain miedosti kompuroiden.

Opintojen ensimmäisinä vuosina gradu on se juttu, joka häilyy kaukaisessa tulevaisuudessa. Gradu on se, jota ne aikuisilta näyttävät ännännen vuoden opiskelijat vääntävät yön pimeinä tunteina. Gradu on se, joka päättää yhden aikakauden ja kulkee käsikkäin identiteettikriisin kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joskus neljännen opiskeluvuoden aikoihin havahduin siihen, että gradu on oikea ja konkreettinen juttu, joka siintääkin lähitulevaisuudessa. Marssin professorin luo kysymään, pitääkö mun nyt todella ilmoittautua gradusemmaan. Professori siihen, että kyllähän nämä opinnot ovat siinä vaiheessa, että joo.

Sen jälkeen mikään ei ollut kuin ennen. Minusta tuli hetkessä sellainen vanhempi opiskelijatyyppi, joka tajusi gradun koskevan myös minua. En välttyisi siltä, en voisi vedota siihen, että vastahan mä aloitin nää opinnot, miten niin pitäis valmistuakin.

Hain graduseminaariin. Juttelin ohjaajani kanssa. Valitsin aiheen. Keräsin aineiston.

Helpot jutut loppuivat siihen. Tein vähän töitä, tein kaikkea muuta. Opiskelin uuden sivuaineen. Pohdin, että aloittaisin gradun taas huomenna. Ja huomenna. Ja huomenna. Gradu oli ahdistava möykky, joka kehitti valtavan määrän hauskoja sijaistoimintoja, kuten:

  • ikkunoiden peseminen
  • lumihiutaleiden putoamisen tarkkaileminen
  • lenkkeily
  • orkidean ostaminen
  • orkidean kasvun seuraaminen
  • romaanien lukeminen sängyssä
  • alan vaihtamisen pohtiminen
  • tietokoneeni työpöydällä olevan gradu.doc -kuvakkeen vihamielinen tuijottaminen
  • työpöydän taustakuvan vaihteleminen

Lopulta totesin, että minulla ei ole oikotietä. Ahdistus ei lopu kuin tekemällä. Aloin tehdä.

Pakotin itseni joka päivä yliopiston kirjastolle litteroimaan. Kuukauden kuluttua olin litteroinut tutkimusaineiston. Sitten sain muutamia oivalluksia, osin Gradutakuun, osin ihmisenä kasvun johdosta. Totesin, että:

  • paras gradu on valmis gradu
  • ei ole väliä, mitä kirjoittaa, kunhan kirjoittaa
    • muokata ja parantaa voi aina myöhemmin, mutta prosessia ei ole järkeä tukkia sillä, että vaatii heti täydellistä tulosta
  • rutiini on avain
  • deadline on toinen avain

Niinpä kirjoitin itselleni kalenterin väliin kannustuslapun, jossa luki paras gradu on valmis gradu. Marraskuu pimeni ympärillä. Tein gradua, töitä, gradua, töitä. Nick Cave lauloi iltaisilla kotimatkoilla, että push the sky away, märkä asfaltti imi kaiken valon.

Elämä tuntui videopeliltä, siltä, että liikuttelee itseään jossain maailmassa, joka ei ole todellisuus.

Kuukausi videopeliä, ja esitarkastusversio oli valmis. Printtasin sitä joulunalusviikolla yliopistolla pöllämystyneenä. Siinä se nyt oli. Minä olin tehnyt sen. Minä olin yksi niistä aikuisista opiskelijatyypeistä, jotka tekevät tärkeitä asioita.

Lopulta gradussa ei ollut hienointa arvosana tai itse tuotos, vaan prosessi. Kokonaisuus, jonka pystyikin hallitsemaan. Ahdistus, jonka pystyikin selättämään. Onnistumisen kokemus, kokemus siitä, että mitä riitin – ja niin riität sinäkin.

8 vastausta artikkeliin “Näin kirjoitat gradun”

  1. Riina avatar

    Todella lohdullinen kirjoitus, itsellänikin on tuo opinnäytetyö melko ajankohtainen tässä vuoden sisällä. (Vaikka eihän sitä voi ihan graduun verrata, mutta epäilen kuitenkin, että ikkunoiden pesu ja lumihiutaleiden tarkkailu alkaa sitten kiinnostaa kummasti kun pitäisi alkaa kirjoittaa…)

    Tykkää

    1. sailatuulia avatar

      Se on kyllä kumma juttu, kun roskien vieminenkin alkaa yhtäkkiä tuntua todella tärkeältä ja superkiinnostavalta puuhalta 😀

      Kiva kuulla, että kirjoituksesta oli lohtuakin 🙂 Sitten kun opparin aika koittaa, kannattaa etsiä käsiinsä kaikki mahdollinen apu – oli se sitten ohjaajan tuki, vertaisryhmä tai vaikka tuon Gradutakuu-sivuston vinkit. Mua ne auttoivat tosi paljon aikatauluttamisessa.

      Joskus tuntuu, että opparit ja muut vastaavat testaavat asiasisällön osaamisen sijasta lähinnä omaa mielenhallintaa: kuinka oppii löytämään itselle parhaat tavat keskittyä, aikatauluttaa, hallita kokonaisuusksia ja no, vältellä niitä sijaistoimintoja 😀

      Tykkää

  2. Kasvit, jotka eivät vaatineet mitään | Kohtisuora avatar

    […] viimeisiään, versoikin uutta kukkavanaa. Se ei ole kukkinut kertaakaan sen jälkeen, kun palautin graduni. Siitä on kolme […]

    Tykkää

  3. Pikkuvanhuus iskee flunssassa | Kohtisuora avatar

    […] nyt jo kaukaisessa kaupungissa. Ihmiset vaihtuivat, osoitteet vaihtuivat. Takana oli kandi, edessä gradu ja paljon huolta siitä, mitä minusta tulee […]

    Tykkää

  4. Musiikkivuosi 2017 kertoo, mistä minä puhun treffeillä – Kohtisuora avatar

    […] The Bad Seeds. Minun ja Nick Caven historia on sellainen, että olen kuunnellut Nick Cavea silloin, kun kirjoitin gradua, silloin, kun vielä reissasin säännöllisesti jäähalleille ja silloin, kun kävelin töihin […]

    Tykkää

  5. Vuoden 2017 parhaat – Kohtisuora avatar

    […] Näin kirjoitat gradun – opinnäytetyöt ja kaikki isot projektit ovat alkuun ahdistavia ja muodottomia möykkyjä. Onneksi möykyn voi pilkkoa osiin, tehdä osan kerrallaan ja huomata, että se möykky olikin oikeastaan ihan voitettavissa. […]

    Tykkää

Jätä kommentti