Maalasin oudon taulun ja muita kuulumisia

maalaus1

Ystäväni houkutteli meikäläisen Paints & Friendsin akryylimaalausworkshoppiin. Konsepti on simppeli: maksa workshop, ota oma pullo mukaan (workshopin viiniversiossa) ja saavu paikalle. Maalaustarvikkeet ja vinkit tulevat paikan päältä ja kynnys on matala.

Jos olenkin joskus kirjoittanut, että käsityöt olivat koulussa kauhuaineeni, niin kuvaamataito pitää ehdottomasti kakkossijaa.

Meikäläisen töherrykset vetelivät surkeudessaan vertoja erään keskustalaisen kulttuuriministerin edesottamuksille, enkä koskaan pahemmin nauttinut kuvistunneista. Lukion pakollisen kuviskurssin jälkeen en ole koskenut yhteenkään siveltimeen edes kännissä ja läpällä.

Pakkopullakouluaineista tai järkyttävistä epäonnistumista voi jäädä pitkäksi aikaa vähän harhaisia minäkäsityksiä.

Joku kuvittelee loppuikänsä, että ei voi löytää iloa liikunnasta. Joku saa lommoja laulukokeista, toinen matematiikasta. Meikäläisen lommot tulivat käsitöistä ja kuviksesta.

Jaoin näitä fiiliksiä sekä sangen taiteellisen lopputuotteeni myös Instagramin puolella, ja siellä syntyneiden hyvien keskusteluiden vuoksi vaivauduin tänne plokin puolelle jatkoille.

Taiteelle, uuden kokeilulle ja epämukavuusalueelle menemiselle oli selvästi kysyntää. Korona-ajan rajoitukset ovat jättäneet parin galaksin kokoisen loven kulttuurialan lompakkoon, ja myös suuren kulttuurityhjiön yleisölle, harrastajille, meille kaikille.

Tyhjän kankaan kauhua

Ensisijainen tavoitteeni oli saada aikaiseksi jotain. Ihan mitä vaan.

Kun maalamisesta ei ole kokemusta, on vaikea tietää, mistä edes aloittaisi.

Ensimmäisen tunnin lähinnä sekoittelin värejä. Se oli meditatiivista, ja olisin voinut sekoittaa värejä koko loppuillan.

Mitä enemmän niitä sekoittaa ja tuijottaa, sitä enemmän löytää sävyjä ja keksii niille merkityksiä.

Sen jälkeen aloin kokeilla, millaista jälkeä eri työvälineillä tulee. Mitä saa aikaiseksi siveltimellä, mitä sienellä, mitä vanhalla opiskelijakortilla.

Juuri, kun olin pääsemässä jyvälle hommasta ja työvälineistä, aika alkoi loppua. Työ taisi jäädä kesken, mutta ei se niin haitannut. En ole lopettamassa päivätyötäni, ainakaan kuvataiteen vuoksi.

Workshopista jäi fiilis, että oivalsin jotain. Että ensi kerralla tiedän paremmin, mitä teen. Että nyt päässäni on konkreettisia ideoita siitä, mitä kankaalle voisi räiskiä, eikä se tunnu enää niin typerältä kuin koulussa.

maalaus2

Kotoa ihmisten ilmoille

Workshopilla oli toinenkin anti – kulttuuritapahtumaan, tai ylipäätään johonkin, lähteminen. Korona-aikaan se on ollut harvinaisempaa kuin hyvät uutiset Hesarin etusivulla.

Uudet ajatukset ja ideat tulevat virikkeistä ja kulttuurista. Kun niitä ei ole, elämänsisällöksi kutistuu ulkoilu ja se, että katsoo 8 tuotantokautta Doctor Whota putkeen.

Workshopin jälkeen menimme lähipuistoon juomaan eväänämme olleen roseeviinin loppuun.

Puistossa ihmettelimme, kuinka kummalliselta tuntuu olla perjantai-iltana jossain. Kuinka kummallista oli lähteä ihmisten ilmoille ja harrastaa jotain.

Kuinka oudolta tuntuu nyt ajatus lähteä museoon tai näyttelyyn, kun ne eivät ole enää osa arkista kokemuspiiriä.

Miten kummallista oikeastaan on juoda viiniä puistossa ja katsoa auringonlaskua ja ihmisiä ympärillä.

Miten kummallisilta tuntuvat asiat, jotka vielä joskus olivat ihan normaaleja.

Lähiaikojen suunnitelmani on luonnollisesti palata ihmisten ilmoille. Museokorttini on ladattu. Uimakortillani on uintiaikaa. Koronarokote on otettu.

Korona-disclaimereista vielä sen verran, että workshop pidettiin turvaväleillä ja maskit naamalla. Tuskinpa kulttuuri on vaarallisempaa kuin ravintolassa syöminen, vaikka rajoitustoimenpiteiden vuoksi niin voisikin äkkiä luulla.

Seuraa blogia:

BLOGLOVIN      INSTAGRAM

4 thoughts on “Maalasin oudon taulun ja muita kuulumisia

    1. Oo, kiitos! ❤ Se on ollut jo pitkään mun olkkarin nurkassa, kun en tiedä, mitä sille tekisin. Seinälle, piiloon vai johonkin ruman taiteen verkkokauppaan 🤔

      Tykkää

    1. Oo, kiitos! ❤ Ehkä ajattelinkin jotain sellaista – mutta sitä ennen olin noin tunnin verran söhrinyt värejä kankaalle ja kokeillut eri välineitä. Naamallani oli tietenkin sellainen "I have no idea what I'm doing" -koirameemi-ilme. (ps. kuinka kauan mulla voi kestää vastata kommenttiin?)

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s