Hengähdys

talvipuutarha
Kaksi viikkoa sitten oli vielä normaalia käydä puutarhassa

En ole kirjoittanut aikoihin, elämä on täyttynyt muusta. Mielessäni on ollut hajanaisia katkelmia, luettuja kirjoja, jotain uutishavaintojakin, mutta ei yhtäkään hetkeä, jona olisin istunut ajattelemaan puolikkaita ajatuksiani valmiiksi.

Elämä on ehkä ollut liiankin täynnä. Perjantaina jäin etätöihin ja tiesin, että edessä olisi hiljainen viikonloppu ja paljon hiljaisia päiviä. Se ahdisti. Uutiset ahdistivat. Somessa jyllännyt disinformaatio ja kasa itseoppineita politiikan, kriisinhallinnan ja epidemiologian asiantuntijoita ahdisti.

Keskellä peruuntuneita suunnitelmia mietin, mitä minä teen. Millä täytän päiväni, miltä tulevaisuus näyttää?

Hiljaisuus teki kuitenkin hyvää, vaikka vielä maanantaina seinät meinasivat kaatua päälle. Astmaatikkona minun roolini on nyt pysyä kotona ja yrittää olla kuormittamatta terveydenhuoltoa.

Nyt olen jo omaksunut uuden elämänrytmin. Kävelen aamulla lähimetsässä, teen työpäiväni etänä, sitten kävelen metsässä vielä pidempään.

Välillä ajatukset hipaisevat: Menehtyykö joku läheiseni? Sairastanko itse vakavan tautimuodon? Jos sairastan, koska? Miltä yhteiskunta näyttää ensi viikolla, kuukauden päästä tai ensi vuonna?

On ihmeellistä, että vielä viime viikolla ihmiset kävivät normaalisti töissä ja harrastuksissa. Alle kaksi viikkoa sitten juhlimme ystäväni polttareita, elämä rullasi eteenpäin pysähtymättä.

Lähipiirissäni piti olla huhtikuussa sekä häät että hautajaiset. Nyt häitä ei juhlita, ja hautajaisista en vielä tiedä. Musertaa ajatuskin, että niihin ei voisi osallistua, mutta tuskin niihin voi.

Poikkeustilanteissa unelmatkin kapenevat, kun miettii, mistä enää uskaltaa unelmoida. Millainen kesästä tulee? Onko silloin festareita, konsertteja, kesälomia, kesähäitä? Vai olemmeko silloinkin poikkeustilassa?

Jokaisen metsäkävelyn jälkeen osaan kuitenkin ottaa hetket paremmin kerrallaan. En murehdi kovinkaan paljoa, koska luonto on niin ihmeellinen. Se muistuttaa siitä, että me emme hallitse kaikkea, emme voi vaikuttaa jokaiseen asiaan. Luonto toimii omalla tavallaan, ja kevät etenee meistä piittaamatta. Jo nyt metsät ovat täynnä mustarastaita, silmuja, virtaavia vesiä, rusakoita. Ne muistuttavat siitä, että elämä ei katoa mihinkään.

Että elämää on tämänkin jälkeen, sitten kun tämä kaikki on ohi.

Seuraa blogia:

FACEBOOK      BLOGLOVIN      INSTAGRAM

4 thoughts on “Hengähdys

 1. On todella hurjaa, kun on viety pois se lähitulevaisuudestakin haaveilu. Toki sitä varovaisia unelmia voi ajatella, mutta niiltä puuttuu se pohja. Se varma, tavallinen arki, joiden varaan voi haaveilla. Yritän silti olla toiveikas. Ehkä kesällä ei vielä olla aivan normaalissa, mutta joskos liikkuminen olisi sitten jo edes vähän vapaampaa. Ehkä syksyllä eletään jo aivan normaalia elämää ja kasataan uusiksi sitä, mikä nyt poikkeustilan takia joudutaan varastoon laittamaan. Pelko hiipii välillä ajatuksiin, mutta yritän sulkea niiltä heti oven. Parempi keskittyä positiivisiin ajatuksiin.

  Liked by 1 henkilö

  1. ❤ Niinpä, keskitytään positiiviseen! Mulla toimii sellainen ajatustapa, että tiedostan koko ajan tilanteen, jossa olen, mutta siitä huolimatta toivon parempaa huomista. Varmasti se vielä tulee. Toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin. Voimia ja terveyttä! ❤

   Liked by 1 henkilö

 2. Hei, löysin blogisi, kun etsin täällä tylsyyksissäni omaehtoisessa karanteenissa luettavaa ja kirja-arvosteluita, ja hyvä niin! Kirjoitustyylisi on mukaantempaava, hauska ja ajatuksiaherättävä. Ahmin sitten varmaan tätä blogia taaksepäin kirjojen lukemisen lisäksi, nyt kun ei ole muuta kuin aikaa. Tämä kirjoitus varsinkin kosketti, ja olet hienosti ja lohdullisesti pukenut sanoiksi sen, mitä mietin itsekin, kiitos siitä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s