Haluan ikuisen kesäajan

kesäaika
Kuva: Unsplash

Olen saattanut joskus tuoda esille, että tykkään tieteestä. Tiederakkauteni vuoksi olen omaksunut maailmankuvan, jossa kaikki on vähän harmaata ja jossa totuuksia ei ole. Vanhat totuudet korvautuvat uusilla, tieto rakentuu vanhan tiedon päälle ja siksi mielipidettä on ihan ok muuttaa.

Esimerkkinä tiedon rakentumisesta olkoot hiljattain kohtaamani merkittävä musiikkitieteellinen fakta: Olin kuvitellut, että Ukkometso on Popedan biisi. Kun minulle huomautettiin Facebookissa sen olevan Pate Mustajärven soolotuotantoa, järkytyin ja jouduin muokkaamaan skeemat päässäni uusiksi. En enää elä valheessa, elän maailmassa, jossa Patella on soolotuotantoa.

Vaikka maalailen kuvaa itsestäni faktapohjaisena tyyppinä, tunnustan, että on asioita, joiden suhteen olen iloisesti kognitiivisten harhojen pauloissa. Ei, en usko olevani keskivertoa parempi kuski, toisin kuin kaikki muut. Sen sijaan uskon, että meidän kuuluisi elää ikuisessa kesäajassa, vaikka tiede väittäisi muuta.

Tiede nimittäin väittää, että meille terveellisin aikavyöhyke olisi Keski-Euroopan aika, eli vielä yksi tunti talviajasta taaksepäin. Silloin aamut olisivat valoisia ja pimeys laskeutuisi iltaisin aikaisemmin. Sen pitäisi auttaa heräämistä, helpottaa nukahtamista sekä vähentää kaamosoireita ja valvomiseen liittyviä terveysriskejä.

HETKINEN HETKINEN HETKINEN, kuuluu meikäläisen päässä tässä vaiheessa. Nämä tutkimustulokset sotivat maailmankuvaani vastaan, enkä suostu uskomaan niitä. Tältä taitaa tuntua ilmastonmuutoskriitikoista: vaikka tiedeyhteisö huutaa yhtä, minä haluan uskoa toista, koska minusta nyt vain henkilökohtaisesti sattuu tuntumaan siltä.

Miksi minusta nyt sitten henkilökohtaisesti tuntuu siltä, että kesäaika on ihmisen paras aika? No minä rakastan valoisia iltoja. Rakastan sitä, että töiden jälkeen on päivänvaloa, jonka avulla jaksan paremmin nähdä ystäviä, ulkoilla ja harrastaa. Kesäaika antaa minulle lisää aktiivisia tunteja ja auttaa elämään elämää, jota haluan töiden jälkeen elää.

Säkkipimeinä iltapäivinä ja iltoina on todella vaikea saada asioita aikaiseksi, enkä minä halua taantua töiden jälkeen sohvalla karkkia syöväksi zombieksi. Pimeyszombeilussa menee elämä täysin hukkaan, ja miksi meidän pitäisi taantua pimeässä vaeltaviksi zombieiksi, koska eivät kiinalaisetkaan rajoita hiilipäästöjään eiku siis pimeyszombeile ja koska nuorisokin on jotenkin pilalla ja varmasti aiheuttanut tämän kellojensiirtosekoilun omalla turmeltuneisuudellaan.

Ne kirotut talviaamut ovat joka tapauksessa pimeitä. Ne ovat pimeitä kesäajassa ja talviajassa, ne olisivat pimeitä myös ah-niin-terveellisessä Keski-Euroopan ajassa. Talviaamut ovat niin pimeitä, että ihmiset eivät tunnista tuttujaan kaupungilla, eivät näe ikkunasta ulos katsoessaan mitään ja suunnittelevat omia hautajaisiaan päivittäin. Keski-Euroopan ajassa pimeys laskeutuisi joulukuussa joskus kahden aikoihin. Kuulostaapa ööö tosi kivalta ja inspiroivalta, mutta kai se on sitten yhtä terveellistä ja mukavaa kuin hammaslääkäri tai hapankaali.

Paras aikavyöhykeargumenttini on, että vihaan talvea ja haluan teurastaa sen ikuisella kesäajalla. Että niin, sitten kun kellojen siirteleminen lopetetaan, voidaanko jäädä kesäaikaan? Se olisi minun mielestäni kiva juttu.

Minkä aikavyöhykkeen sinä haluat?

Seuraa blogia:

FACEBOOK      BLOGLOVIN      INSTAGRAM

9 thoughts on “Haluan ikuisen kesäajan

 1. Olen vähän sellainen perätorpan mummeli tässä(kin) asiassa, että ei niin mitään väliä. Kesäaika kiva, kun on iltaisin valoisampaa. Talviaika kiva, kun saa ylimääräisen tunnin nukuttavaksi. Näiden väliset vaihdot ei vaikuta min psyykeeseen tai olemiseen millään tavalla, joten aika sama mitä sieltä lopulta tulee – tai no tuo Keski-Euroopan aika kuulostaa kyä aika nuivalta ja ikuiselta pimeydeltä, että jos sitä ei sit kuitenkaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Keski-Euroopan aika olis kyl mulle täysi kuolemantuomio. Ei valoa, ei mitään! Kadehdin ihmisiä, joihin nämä ei vaikuta. Kesäaikaan siirto aiheuttaa mulle aina about viikon jetlagin, mutta silti otan kesäajan riemulla vastaan.

   Tykkää

 2. Juuri näin! Ehdottomasti kesäaika, koska valoisat illat ovat parasta, ja oikeastaan talvella kaipaisin vielä enemmän kesäaikaa, että valoa riittäisi edes vähän pidemmälle iltaan.

  Liked by 1 henkilö

 3. Kävin Jyväskylässä männä viikolla. Raskaan työpäivän päätteeksi, kellon jo käydessä yli kymmenen, lähdin uimaan läheiselle rannalle. Illan yllä lepäsi ihana sini, sellainen kuin loppukeväästä on, kun luonnon vehreys ei vielä hallitse maisemaa. Nyt jos elättäisiin talviaikaa, ei olisi sineä, huomasin ajattelevani, olisi vain pimeää.

  Myös minä kannatan kesäaikaa pysyväksi ajaksi. Mitä suomalainen tekee sillä, että keskikesällä aurinko nousee kolmelta? Ei mitään. Elämä on muuttunut – ja muuttuu aina vaan – iltapainotteisemmaksi.

  Suurin suru tulee kuitenkin syksyllä, kun syys- ja lokakuun illat muuttuvat pimeiksi.

  Valitettavasti karu totuus on tämä: Päätöstä ei tulla tekemään valoisien iltojen ja valoisien aamujen välillä. Valinta tullaan tekemään sen perusteella, haluaako Suomi kuulua jatkossa Moskovan vai Itä-Euroopan aikavyöhykkeeseen. EK haluaisi siirtää Suomen kai talviaikaakin edemmäs, eli Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Niinpä. Uskon myös, että päätöksessä vaikuttavat taloudelliset ja poliittiset motiivit, vaikka on täysin totta, että elämä on muuttunut iltapainotteisemmaksi, että ihmiset harrastavat paljon töiden tai koulun jälkeen ja että näitä matkoja olisi hauska taittaa valoisalla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s