Puhelin hajosi, mielenrauha palasi

älypuhelin
Kuva: Chad Madden / Unsplash

Puhelimeni oli jo pitkään vedellyt viimeisiään: akunkesto oli vähentynyt, käyttöjärjestelmä hidastunut, näyttöön ilmestynyt kolhuja ja säröjä. Uutta en silti kiirehtinyt ostamaan: en siksi, että minua ärsyttää hajoileva elektroniikka, en siksi, että haluan käyttää laitteet loppuun.

Sitten kävi juuri niin, että laite veti viimeisen henkäyksensä hieman hankalalla hetkellä: perjantai-iltana Tampereella, kaupungissa, jossa en asu, paikassa, jossa oli vielä paljon sovittavaa aikataulujen suhteen. Taustalla oli ilotulitus, minua nauratti.

Onneksi työpuhelimella hoituivat kriittisimmät asioiden selvittelyt, mutta ilman kaikkia tyypillisiä sovelluksia jäin suunnittelemattomalle, mutta yllättävän helpottavalle hetkelliselle somepaastolle. Se tuntui vapauttavalta.

Kun otin uuden puhelimeni käyttöön, huomasin, että ainoat pimennon aikana todella kaipaamani sovellukset olivat Telegram ja Whatsapp. Asensin ne. Puhelin tuntui ihanan tyhjältä. Mietin, mitä teen kaikilla laitteen ominaisuuksilla. Parantavatko ne elämänlaatuani vai tekevätkö ne minusta keskittymiskyvyttömän ja addiktoituneen? Mietin, haluanko Facebookin, Snapchatin, Jodelin, Twitterin ja Niilon kaljat takaisin puhelimeeni.

En halunnut.

Instagramin taidan lopulta haluta, vaikka algoritmit ja botit ovat hyvää vauhtia pilaamassa senkin.

Julkisen somen hylkääminen tai sen käytön vähentäminen sekä pikaviestimien suosiminen ovat osa laajempaa trendiä – enkä tarkoita tässä nyt trendien perässä juoksemista vaan sitä, että tästä ilmiöstä keskustellaan nyt paljon: puhutaan puhelinten ja sosiaalisen median addiktoivuudesta, algoritmien vaikutuksesta käytökseemme ja keskittymiskykymme katoamisesta. Markkinoijat puhuvat yhä enemmän dark socialin, eli esimerkiksi pikaviestinten ja emailin, merkityksestä julkisen somen sijaan. Hesarissa julkaistu Addiktion algoritmi puolestaan valotti sosiaalisen median ongelmia – suosittelen lämpimästi lukemaan sen.

Minulle puhelimen hajoaminen oli luonteva paikka karsia lopultakin appeja, joita olin ajatellut karsia jo pitkään. Mikä on sinun suhteesi puhelimeesi, someen ja appeihin?

9 thoughts on “Puhelin hajosi, mielenrauha palasi

 1. Facebookin käytön lopetin jo vuosia sitten melkein kokonaan. Se löytyy vain läppäriltä. Snapchat on käytössä lähinnä serkkuni takia. Hän kun asuu vähän väliä ulkomailla ja laittaa sitä kautta kuvia ja videoita. Instagram on se tärkein. Tykkään sen käytöstä. 😄 Blogit ja lehdet luen myös kännykällä. Mutta toistaalta, ehkä whatsapp ja insta ois ne mitkä kännykässä ois ne must jutut. Muut saisin kyllä hoidettua läppärilläkin. Tosin blogipostaukset teen monesti kännykällä. Tässä kun on kaikki kuvatkin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Oho, mä en oo koskaan kokeillut blogata kännykällä! Se voisi kyllä olla ihan hyvä kokeilu, kun välillä tulee jumitettua ruuhkabusseissa.

   Facebook on ihan totaalisen kuollut! Tuntuu, että oma kaveripiiri on pitänyt siellä hiljaiseloa jo kauan. Itse käytän sitä enää eventteihin, ryhmäkeskusteluihin ja blogipostausten jakamiseen. Puhelimeeni en sitä halua enää asentaa, kun sieltä puski niin valtavan paljon notifikaatioita – joista suurin osa oli aivan turhia.

   Instagramia en ole muuten vieläkään asentanut uuteen puhelimeeni! Vähän alkaa olla jo ikävä.

   Liked by 1 henkilö

   1. Mä olen facessa oikeastaan vaan pitääkseni blogin sivua yllä sielläkin. Ja mä kirjotan aina tällä postaukset, koska tää on saatavilla sillon ku iskee kirjotushalu tai idea. 😂

    Liked by 1 henkilö

 2. Paljon onnea mielenrauhasta ja vapaudesta! ❤️

  Itse en ole kaivannut, enkä mistään kokenut jääväni paitsi sen jälkeen kun suljin kaikki sometilit. Kun pistää asioita vaakakuppiin, niin paljon enemmän niistä tuli turhaa informaatiota, kuin aidosti kiinnostavaa. Ja se mikä ei ole aidosti kiinnostavaa, siihen ei kannata tuhlata tätä lyhyttä elämää tipan vertaa 🙂

  Facebookiin oon myöhemmin joutunut luomaan näennäis-profiilin erinäisten työasioiden vuoksi, ja jo sen vaatima vähäinen käyttö on pikkasen ahdistanut. Argh 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos ❤ Somettomuus vapauttaa kyllä valtavan paljon aikaa kaikkeen muuhun. Vaikka aina olenkin paasannut somettomista päivistä ja somen käytön vähentämisestä, siitä tulee silti niin helposti huomaamaton aikasyöppö "mä tässä vähän vaan selaan".

   Viimeinen pisara mulle on ollut se, kuinka algoritmit puskee feedeihin tunnepitoista ja epäolennaista sisältöä jättäen samalla varjoon omien, tosielämän kavereiden sisältöä – eli juuri sitä sisältöä, jonka siellä palvelussa haluaisi nähdä. Facebook varsinkin tuntuu olevan täynnä vain mainoksia ja riitelyä.

   Instagramin taidan pian ottaa takaisin puhelimeeni, kun on se välillä aika kivakin ❤

   Tykkää

 3. Facebook on mulla se viimeinen joka tulee olemaan jäljellä, koska se nyt vaan on helpoin tapa saada tuttuja kiinni ja seuraan siellä esim. käsityöryhmiä, mutta silti mulla ei ole koskaan ollut sitä appsina puhelimessa. Kaikki muut somet häipyy jossain vaiheessa omasta käytöstä ja esim. Instagram meni jo.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ai sulla meni jo Instakin? No, se algoritmi siinä onkin aika ärsyttävä nykyään. Mäkin tulen jäämään Facebookiin eventtien ja ryhmien takia – puhelimeeni en sitä enää halua notifikaatiotulvan takia, tietokonekäyttö saa riittää. (Tosin nyt olen huomannut, että en muista käydä siellä päiväkausiin :D)

   Tykkää

 4. Mainio aihe! 🙂 Itse liputan kanssa somepaastoilun puolesta, ja puhelimesta löytyy vain Instagram (kiitos Windows Phonen, joka lopetti Facebook-sovelluksen tukemisen :D). Twitterin, Jodelin, Snapin ja muut olen ihan suosiolla unohtanut, kun tuntuu, ettei aika tahdo riittää edes blogin puolelle, saati sitten muuhun someen.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s