Luonnonkosmetiikan kuningaskuluttaja osa 1

luonnonkosmetiikkaLuettelin aiemmin koottuja ekokokeilujani, joita ovat olleet esimerkiksi shampoottomuus, vaatteissa pihistely ja biohajoavat pesuaineet. Näin ilmastokriisistä johtuvan maailmanlopun aattona on jälleen ajankohtaista pohtia kulutusvalintoja – koska kyllä, uskon edelleen, että yksittäisellä kuluttajalla on vaikutusvaltaa.

Tällä kertaa esittelyvuorossa ovat kolme luonnonkosmetiikkatuotetta. Parhaimmillaan luonnonkosmetiikkatuote tekee hyvää keholle, mielelle ja luonnolle, huonoimmillaan se on tympeä, toimimaton ja kallis. Tässä yhteenveto kolmesta melko tuoreesta kokeilusta.

Santen kristallikivideodorantti

Kristallikivideodorantin teho perustuu luonnossa esiintyvään antibakteeriseen mineraalisuolaan. Kiveä käytetään kastelemalla se ja hieromalla sitä kainaloiden iholle.

+ Pitää kainalot kuivina ja toimii hyvin arkikäytössä. Erikoistapauksissa, kuten lentämisestä aiheutuvassa tuskanhiessä, se ei pidä.

+ Näyttää kauniilta.

+ Riittää tästä ikuisuuteen ja vähentää deodoranttipurkeista kertyvää jätekuormaa.

+ Alkoholiton, hajuton ja lisäaineeton.

+ Pakkauksessa on vähemmän muoviosia kuin tavallisessa roll on -deodoranttipakkauksessa.

– Painava, ja kuulemma menee pudotessaan tuhannen säpäleiksi.

– Teho perustuu alumiiniyhdisteeseen (potassium alum). Alumiinin turvallisuudesta deodoranteissa on ristiriitaista tietoa, mutta Ylen Kuningaskuluttajassa sille annettiin synninpäästö.

Ostettu Ruohonjuuresta, hinta 9,90 €. Hinta-laatusuhde jää plussalle.

Flow kosmetiikan shampoopala, kehäkukka

Saippuapohjainen shampoopala on tehty kasviöljyistä. Siinä ei ole säilöntäaineita, keinotekoisia haju- tai väriaineita saati mineraaliöljyjä. Shampoopalaa käytetään hieromalla sitä märkiin hiuksiin, vaahdottamalla ja pesemällä kuten tavallisesti.

+ Ei jätä jälkeensä muovipakkausta.

+ Jättää hiukset tuuheiksi.

+ + On ystävällinen päänahalle: palashampoon ansiosta monet hiuspohjalleni tyypilliset ongelmat, kuten kuivuus tai kutina, ovat helpottaneet. Tämä on minulle kahden plussan arvoinen plussa.

+ On auttanut pidentämään pesuväliä. Nykyään hiusten peseminen kahdesti viikossa riittää.

– Käyttöliittymä on hankala, ja en mielelläni raahaa shampoopalaa mukanani.

– Kuluu nopeasti.

– Jättää hiukset mattapintaisemmiksi kuin tavalliset kilpakumppaninsa.

– Totuttelu ottaa oman aikansa.

Ostettu Ruohonjuuresta, hinta 9,99 €. Hinta-laatusuhde jää inasen plussalle.

Weledan ihoöljy, laventeli

Ihoöljyn perustana on manteli- ja seesamöljyistä tehty seos, joka on hajustettu aidolla laventelilla. Laventelin tuoksu rentouttaa kehoa ja mieltä ja toimii erityisen hyvin iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

+ Miellyttävä ja hyvin imeytyvä koostumus.

+ Ihana ja rentouttava tuoksu.

+ Pakkauksena kaunis lasipullo, joka ei päädy muoviroskaksi.

+ Kosteuttaa ihoa tehokkaammin kuin kosteusvoide.

– Keksin vain yhden negatiivisen asian: jos öljyä sattuisi pudottamaan lattialle, on melko todennäköistä liukastua. Kaverin puolesta kerron.

Ostettu Stockmannilta, hinta n. 23 €. Tavallaan tuoksuva ihoöljy on turha luksustuote, mutta minulle se toimii sekä rentoutumiseen että ihonhoitoon. Hinta-laatusuhde siksi on täyttä plussaa.

Onko sinulla kosmetiikkavinkkejä? Kerro toki ❤

11 thoughts on “Luonnonkosmetiikan kuningaskuluttaja osa 1

 1. Hei!
  Minulla on myös kristallideodorantti, mutta löysin sellaisen, jossa ei ole lainkaan tuota muoviosaa, vain pelkkä pala kristallia. Se oli kyllä pienessä muovikääreessä, mutta koin sen pienemmäksi pahaksi. Toimii hyvin, paitsi minulla ei pidä kainaloita kuivana ja teho ei ole niin hyvä silloin, kun on kainalokarvat. Kristallin kuljetus on myös ilman suojaa hieman riskaabelia, mutta vielä on ehjä. Seuraavaksi ajattelin kokeilla tehdä itse deodorantin, tai sitten ostan sellaisen pahvipakkauksessa olevan.

  Itse olen huomannut, että palasaippuoiden riittoisuuteen vaikuttaa se, miten ne säilyttää. Mitä paremmin palat pääsevät kuivumaan käyttökertojen välissä, sitä paremmin ne riittävät. Shampoopaloja yms. ei kannata säilyttää paikassa, johon roiskuu herkästi vettä tai jossa ne jäävät lillumaan veteen. Ja hei, minulla on pieni metallinen rasia, jossa voi kuljettaa palasaippuaa mukanaan!!! Se on tullut jonkun palasaippuan mukana (ehkä Lushilta?), mutta vastaavia rasioita löytyy varmasti vaikka mistä.

  Käsittääkseni kosmetiikkatuotteissa oleva lasi, etenkin tuollaiset tummat, ei kelpaa lasinkeräykseen, vaan menee sekajätteeseen. Se on harmi, koska olen itsekin suosinut lasipulloja, mutta nyt yritän keksiä niille vaihtoehtoja.

  Tämä nyt ei ole kosmetiikkavinkki, mutta liittynee, joten kerrottakoon, että itse käytän kesto”vanu”lappuja ja musliiniliinaa ihon hoidossa, ja molemmat ovat todella hyviä ja käytönnöllisiä. Käytössäni on myös bambutikku, jolla voi putsata korvia, niin ei tarvitse ostaa pumpulipuikkoja sitä varten.

  Liked by 1 henkilö

  1. Oi, kiitos vinkeistä ❤ Onpas mahtavaa, että kristallideodorantista on tuollainen paljas kiviversio. Täytyy ostaa sellainen, jos ja kun tuo joskus kuluu loppuun. Olen vähän arastellut tuon kristallin raahaamista mukanani, kun pelkään kolauttavani sen johonkin ja pistäväni sen mäsäksi. Ehkä sille pitäisi virkata joku suojapussi 😀

   Kiva tietää, että palasaippualle on rasioita. Kylppärissäni se asuu sellaisessa nätissä korissa, mutta esim. uimahalliin en ole vielä raahannut palasaippuaa ollenkaan mukaani. Tuosta kuivassa paikassa säilyttämisestä huolimatta se muuten tuntuu kuluvan tosi nopeasti – voi johtua siitäkin, että hiukseni ovat aika paksut ja itsepäiset, joten sitä tulee hierottua aika ronskilla kädellä päähän.

   Aaargh, olin luullut, että tuon lasipullon voisi kierrättää 😦 Voi hitto! Jos löydät hyviä vaihtoehtoja, niin huikkaa! 🙂

   Täytyy ottaa toi musliiniliina kokeiluun, kiitos vinkistä!

   Tykkää

  1. Oi, kokeile ihmeessä! Kyllä sen hyödyt voittaa haitat (eli hankalan käyttöliittymän ja alun tahmeuden). Mua on tarkan markan muijana vähän harmittanut tuo hinta – tavallinen markettishampoo on about 4 euroa, ja kestäis mulla pidempään kuin tuo kympin pala. Mut päänahkani rakastaa palaa ❤

   Liked by 1 henkilö

 2. Kristallideo on jo hankittuna ja otan sen käyttöön heti kun nykyinen normideo loppuu.. Shampoopala on mulla kokeilematta vielä! Oliiviöljypohjaista marseillesaippuaa sen sijaan olen kokeillut hiuksiin (välillä pitää pestä normaaleilla aineilla välissä) ja suihkugeelin korvikkeena (toimii, jos ei käytä joka päivä, mutta se nyt ei muutenkaan ole tarpeellista).

  Liked by 1 henkilö

 3. Tuttuja kaikki! Kyllä sulla on hyvä maku 😉

  Mä oon vaihtanut kristallideot Laveran deodoranttiin. Juuri tuon alumiinin vuoksi, se vaan jotenkin epäilytti sit kuitenkin, vaikka sanotaankin että aineksen koostumus on ihan erilainen tuossa kristallipallossa. Lavera Basis Sensitiv Deodorant Roll-on on ainakin mulla toiminut loistavasti, oon käyttänyt jo pitkään.

  Laventeliöljy iholla muuten pelittää myös hyttyskarkotteena 🙂 Ei toki ihan niin hyvin kuin offit ym, mutta kuitenkin. Tuoksukin on huomattavasti miellyttävämpi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos vinkistä! Alumiinista todella on ristiriitaista tietoa, mieluitenhan sitä ilman olisi. Mä oon itsestäni huomannut, että mitä ”myrkyllisempi” dödö, sitä paremmin se mulla toimii 😀 Ilmeisesti oon jotenkin pahanhajuinen ihminen 😀 😀 😀

   Jumankekka, en ollut tajunnut, että tuosta olisi hyttyskarkotteeksi. Ah, laventeliöljy ❤

   Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: #OlenValmis – Kohtisuora

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s