tuhat loistavaa aurinkoaKhaled Hosseinin teos Tuhat loistavaa aurinkoa on vaikuttava, mutta ajoittaiseen melodramaattisuuteen sortuva, romaani naisen asemasta, ystävyydestä ja Afganistanin lähihistoriasta. Kirja kietoo yhteen kahden eri-ikäisen ja erilaisista taustoista tulevan naisen kohtalot ja peilaa niiden kautta afganistanilaista yhteiskuntaa ja sen kohtalonhetkiä.

Toinen naisista on Mariam, vaikutusvaltaisen miehen avioton lapsi, joka kasvaa maaseudulla äitinsä kanssa hyljeksittynä. Äidin hirttäydyttyä Mariam naitetaan 15-vuotiaana itseään 30 vuotta vanhemmalle Rashidille. Väkivalta ja hiipuvat toiveet lapsesta varjostavat Mariamin avioliittoa, tekevät siitä alistunutta ja burqan peittämää sietämistä vuodesta toiseen.

Toinen on nuori ja viehättävä Laila, joka varttuu Kabulissa liberaalien vanhempien kanssa. Hän saa käydä koulua, hänen ei tarvitse peittää itseään ja tulevaisuus näyttää olevan hänelle avoinna. Vallankaappaus ja raketti-iskut kuitenkin muuttavat Lailan elämän suunnan, ja hänestä tulee Rashidin toinen vaimo.

Hiljalleen Mariamin ja Lailan välille kasvaa ystävyys, joka loistaa kirkkaasti kuin aurinko.

Teos vetää vastustamattomasti eteenpäin, se on täynnä hallittua tarinankerrontaa ja koukuttavaa draaman kaarta. Hosseini on parhaimmillaan juuri tarinankertojana, ja luin kirjan yhdeltä istumalta.

Vaikka Mariam ja Laila ovat toistensa kontrasteja, he kokevat silti samankaltaisen kohtalon ja joutuvat vaimoiksi väkivaltaiselle ja konservatiiviselle miehelle. Yhtäkkiä koulutuksella, kasvatuksella tai perhetaustalla ei ole mitään väliä. Ainoastaan sillä, että he sattuvat olemaan naisia, on.

”Paina tämä mieleesi, tyttöseni, ja painakin kunnolla: niin kuin kompassin neula hakeutuu pohjoiseen, miehen syyttävä sormi löytää aina naisen. Aina. Muista se, Mariam.”

Hosseini tekee taitavasti henkilökohtaisesta poliittista. 30 vuotta Afganistanin veristä ja epävakaata lähihistoriaa kuvataan vaikuttavasti kahden eri-ikäisen naisen kautta. Romaani muistuttaa, että jokaisen uutisen takana on oikeita, tuntevia ihmisiä. Samalla teos nostaa esiin sen, kuinka vaarallista ja väkivaltaista naisten elämä voi olla: kadulla kulkeminen on vaarallista. Kotona on vaarallista. Synnyttäminen voi olla kuolemaksi.

Kun Talibanit pääsivät vauhtiin, Laila oli iloinen, ettei babi ollut näkemässä sitä. Se olisi musertanut hänet. Hakkuja heiluttavat miehet tunkeutuivat vaurioituneeseen Kabulin museoon ja murskasivat kaikki islamia edeltäneeltä ajalta olevat patsaat – siis ne, joita mujahidinit eivät olleet ehtineet ryöstää. Yliopisto suljettiin ja opiskelijat passitettiin koteihinsa. Taulut raastettiin alas seiniltä ja viilleltiin hajalle. Televisioruudut potkittiin rikki.

Mikään täydellinen suoritus Tuhat loistavaa aurinkoa ei ole. Se sortuu ajoittain melodramaattisuuteen ja mustavalkoisuuteen, jossa hyvän ja pahan raja on ärsyttävän yksinkertainen: Rashid on paitsi aviomiehenä vastenmielinen, myös ulkonäöltään ja tavoiltaan ruma ja ällöttävä. Naishahmoja kuvataan paljon lempeämmin niin luonteen kuin ulkonäön kannalta. Loppuratkaisu on jopa liian saippuasarjamainen ja helppo. Lopun viesti on siirapista huolimatta vahva: toivoahan täällä aina tarvitaan. Toivoa ja uskoa parempaan.

  • Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa (A Thousand Splendid Suns), 2007
  • Suomentanut Kristiina Savikurki
  • 399 s.
  • Otava

7 vastausta artikkeliin “Tuhat loistavaa aurinkoa antaa äänen Afganistanin naisille”

  1. Pöpelikössä avatar

    Suositus Hosseinin Leijapojalle myös 😊

    Liked by 2 people

    1. Saila avatar

      Täytyy laittaa lukulistalle 🙂

      Liked by 1 henkilö

      1. Pöpelikössä avatar

        Tunteita herättävä, minussa jopa pahantuulisuutta. 😅

        Liked by 1 henkilö

  2. Laura avatar

    Tää oli mulle joskus kymmenen vuotta sitten ehdottomasti elämääkin suurempi kirja! Äärimmäisen silmiä avaava ja upea, mutta täytyy sanoa, että nyt luettuna ärsyyntyisin todennäköisesti useampaankin kohtaan tämän kanssa, haha. Ehkäpä juuri tuohon elokuvalliseen mustavalkoisuuteen, joka on muuten Leijapojassa vielä tätäkin ”pahempaa”.

    Mutta juu. Hosseini oli kyllä itselleni yksi avainkirjailijoista kohti maailmankirjallisuutta, ja on tällä romaanilla edelleen vahva paikka omassa sarjassaan. Se oli aikoinaan erityisen tärkeä, eikä sitä onneksi nykykriittisyys voi enää poistaa. Jos Hosseinia luet lisää, kaikkein vähiten melodramaattisuuteen taipuu Ja vuoret kaikuivat, siitä pidin itsekin hurjasti muutama vuosi sitten. 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Saila avatar

      Tämä on kyllä silmiä avaava ja vaikuttava teos. Ehkä osan vaikuttavuudesta tekee juuri tuo tunteisiinvetoava retoriikka, joka toisaalta ärsyttää ja tekee asioista mustavalkoisia, mutta toisaalta on myös tehokasta.

      Lainasinkin juuri kirjastosta tuon Ja vuoret kaikuivat! 🙂

      Tykkää

  3. Minitu avatar
    Minitu

    Tosi mielenkiintoinen blogi sinulla, hyviä kirjavinkkejä! 🙂

    Tykkää

    1. Saila avatar

      Kiitos 🙂 Kiva kun piipahdit ❤

      Tykkää

Jätä kommentti