Miltä koulukiusaaminen tuntuu?

Joskus vieläkin tulee sellaisia tilanteita, joissa kehoon ailahtaa vanhoja tunteita ja hiipii tuttuja reaktioita. Ahdistaa, pelottaa. Sydän hakkaa, kädet tärisevät. Silloin tuntuu samalta kuin lapsena kouluun kävellessä.

Minä olen yksi niistä, joita kiusattiin koulussa. Jätettiin ulos porukasta, haukuttiin, tönittiin, revittiin hiuksista. Levitettiin juoruja, kirjoiteltiin lapuille ja koulukirjoihin jotain ilkeää.

Joskus pelkäsin jopa lainata kirjoja kirjastosta, kun mietin, että niihin on kirjoiteltu jotain ilkeää minusta. Kerran olikin.

Koko paikkakunta kutistui vankilaksi, jossa piti pohtia tarkoin, mihin menee ja milloin. Minulla oli tapana hokea itselleni aamuisin, että sitten kun olen 30, kaikki on hyvin.

Sellainen jättää jälkiä, jotka jollain tasolla vaikuttavat koko loppuelämän.

Sitä on arka menemään uusiin tilanteisiin tai seuraan, kun ei tiedä, millaisen vastaanoton saa. Sitä antaa kohdella itseään huonosti ihmissuhteissa, kun on oppinut sietämään mitä vaan. Se voi vaikuttaa ammatinvalintaan, itseluottamukseen, minäkuvaan, mielialaan, käsitykseen oikeudenmukaisuudesta, koko maailmankuvaan.

Joskus ajattelin, että on noloa, että olen joutunut tällaisen kohteeksi. Että se oli jotenkin oma syy.

Sitten lakkasin ajattelemasta niin, ja siksi kirjoitan tästä nyt. Jos sinua kiusataan, se ei ole sinun häpeäsi, eikä se tee sinusta yhtään vähemmän arvokasta kuin kenestäkään muusta.

Jos sinua kiusataan, siitä kestää toipua – mutta siitä voi toipua.

On asioita, jotka ovat olleet minulle kokemusteni takia aika hankalia, mutta silti olen luovinut niistä läpi – siis vaikka opinnoista tai työelämästä, jotka ovat todella jännittäneet, jotka ovat välillä nostaneet kouluajoilta tuttuja fiiliksiä pintaan. Toisinaan moni ihan tavallinen arkipäivä on vaatinut minulta aika paljon rohkeutta.

Joskus se suututti. Että minä olen joutunut ponnistelemaan tavallisten asioiden, kuten opintojen tai työelämän suhteen enemmän kuin moni muu. Kun minulla nyt sattuu olemaan tämä taakka.

Sitten se ei enää suututtanut. Siitä tuli osa minun tarinaani. Minun nyt vain piti käydä läpi se. Ja ehkä sillä oli jokin tarkoitus. Vaikka se, että voin kertoa sinulle, että jos sinua kiusataan, se ei ole sinun syysi. Että asiat kääntyvät paremmiksi. Että melkein kaikesta voi selvitä.

Ja vaikka olen alle 30, kaikki on jo ihan jees, enkä aikoihin ole enää pelännyt.

FACEBOOK   BLOGLOVIN   INSTAGRAM

14 thoughts on “Miltä koulukiusaaminen tuntuu?

  1. Kiitos – hyvä, että se toivo välittyy 🙂 Mulle oli aikoinaan tosi lohdullista lukea muiden kiusattujen tarinoita ja saada kokemus siitä, että en ole yksin sen asian kanssa – kiusaamisen kanssa kun jää helposti tosi yksin.

   Tykkää

 1. Ihana kirjoitus, kiitos kun tämän jaoit. ❤️

  Kummasti sitä kiusatuksi joutumista sitä häpeääkin, antaa edelleen kiusaajalle ylivallan kun joko piilottelee ilmiöitä tai kieltää sen, vähättelee itselleen että no kaikkiahan kai vähän kiusataan, mitäs tästä nyt numeroa tekemään. Ja silti sen jättäminen jälkien kanssa kamppailee aikuisuudessakin. Mutta ihan mieletöntä, että sanot ääneen sen, että ei se ole häpeä, vaikka se on sellainen osa sinua, jota et omasta valinnastasi ole itsellesi halunnut.

  Kiitos!

  Tykkää

  1. Kiitos Laura ❤ Ja just niin, välillä sitä vähättelee ja ajattelee, että "no mitäs tässä, kyllähän tämmösen nyt kestää, pikkujuttuja", välillä sitä vetää vaan _reippaina tyttöinä_ eteenpäin ja on kuin mikään ei voisi koskaan sattua. Mutta kyllähän se sattuu ja vaikuttaa pitkälle. Joskus sen halusi vaan ottaa itsestään pois, mutta nykyään se on vain osa tarinaa. Kaikilla meillä kuitenkin on taakkoja, enemmän tai vähemmän.

   Tykkää

 2. Todella hyvä kirjoitus ❤ On kaikista kamalinta, että kiusattu helposti rupeaa syyttämään itseään kiusaamisesta ja kokemaan itsensä vialliseksi. Tuo leima ja kiusaamisen aiheuttamat tunnelukot ja käytösmallit voivat pysyä yllä vuosikaudet. Onneksi tosiaan toivoa kuitenkin on! 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos ❤ Kiusaaminen on tosi monitahoinen ilmiö, ja luokkahuoneiden valtasuhteet on ihan kummallisia – toisena päivänä syrjitään, toisena otetaan porukkaan. Varmaan tuo monitahoisuus on yksi syy siinä, että kiusaamista on niin vaikea kitkeä.

   Ja kaikesta huonosta huolimatta maailmassa on älyttömän paljon ihania ja lempeitä ihmisiä, ja aina on toivoa paremmasta huomisesta ❤

   Tykkää

 3. Hieno kirjoitus! Tuli elävästi mieleen omat lapsuuden muistot koulukiusattuna. Samoja tunteita on itselläkin vielä näin aikuisena, vaikka peruskoulun kiusaamisajoista on parikymmentä vuotta. Kiusaamisesta toipuu ajan kanssa, mutta kyllä se jättää jälkiä ja muokkaa persoonaa. En olisi se mikä nyt olen ilman tätä taustaa.
  Mielestäni kiusaamisesta puhutaan edelleen liian vähän. Tuntuu myös siltä, että kiusaamista usein vähätellään, eikä ymmärretä kuinka isoja haavoja se voi aiheuttaa. Itselle oma tausta on edelleen jotenkin nolo juttu, enkä ole kertonut siitä kun ihan läheisimmille ihmisille. Koen sen jollain tapaa heikkoutena, jota en halua paljastaa, vaikka todellisuudessa siitä selviäminen on vahvistanut minua ihmisenä.
  Tsemppiä sinulle ja kaikille kiusatuille! Kyllä me pärjätään 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi, ja ikävä kuulla, että sinullakin on kiusaamiskokemuksia.

   On totta, että kiusaamisesta ja sen pitkäaikaisvaikutuksista puhutaan liian vähän. Se oli yksi syy kirjoittaa tämä teksti. Toinen syy oli juuri tuo mainitsemasi häpeä – minäkin ajattelin vuosikausia, että tapahtunut oli jotenkin minun syyni ja minun häpeäni. Ei se ole. Uhrin kokema häpeä on varmasti yksi syy, joka tekee kiusaamisesta niin moniulotteisen ja vaikean ilmiön, joka todella voi vaikuttaa elämään pitkään.

   Mutta ei huonoa jos ei jotain hyvää: toivoa on onneksi aina ❤ Kyllä me pärjätään!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s