Some 1.0: Kiss FM:n chatistä IRC-Galleriaan

Kirjoitin viime vuonna tekstareista, siitä, kuinka pala viestimisen historiaa oli tallennettuna käsinkirjoitettuun kirjaseen. Tekstarit eivät olleet ainoa varhaisen somen ilmenemismuoto. Niitä oli muitakin, kuten Kiss FM:n chatti, IRC, IRC-Galleria, ja sellaiset blogialustat kuin Liverjournal.

Kiss FM:n chatti oli se, johon rynnättiin heti koulun jälkeen esittämään ikäistään vanhempaa, esim. 14-vuotiasta. Vaikka Kissin chatissa sai välillä keksiä vastauksia kysymyksiin kuten mikä sun kuppikoko on, yleensä jännittävintä kuitenkin oli se, mahtuuko keskusteluhuoneeseen ollenkaan tai pätkäiseekö nettiyhteys. Tärkeää oli olla kertomatta oikeaa nimeään, ikäänsä, asuinpaikkaansa tai mitään muutakaan tunnistettavaa. Kyseessä oli sentään internet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IRC. Pojat puhuivat siitä joskus koulussa, irkkaamisesta. Että se ei ole ihan kenelle tahansa, eikä varsinkaan peeloille. Otimme haasteen vastaan, ja pian minä ja parhaat ystäväni olimme vakiovieraita legendaarisella #vesvi -kanavalla. Nikkini oli sedrik, kuten se Nipsun pehmokoira. Minulla oli opit monelle kanavalle. Se oli silloin aika tärkeää.

Erittäin tärkeä juttu irkkaamisessa oli myös idlaaminen. Kanaville mentiin idlaamaan, ei juttelemaan. Yksi kaverini sai oppia tämän kantapään kautta: hän joinasi uudelle kanavalle, alkoi kysellä, miten ihmisillä menee. Kukaan ei vastannut. Hän huhuili hieman lisää. Yksi sanoi tähän: tää ei oo mikään chatti.

Ei niin. Se oli enemmän.

IRC:n avulla on nimittäin ylläpidetty ystävyyssuhteita, yhtä parisuhdetta ja kokonaista sisäpiirivitsien jättivarastoa. Kun ystävystyimme Ilosaarirockissa telttanaapureidemme kanssa, me perustimme heidän kanssaan tietenkin irkkikanavan. Roikuimme siellä vuosikaudet. Siihen asti, kunnes keskustelut kuihtuivat ja siirtyivät muihin kanaviin.

IRC-Galleria. IRC-Gallerian ajatus oli kutkuttava ja samalla todella pelottava: ettäkö minä laittaisin oman naamani internetiin? Entä jos joku tunnistaa? Mitä ihmisetkin ajattelevat?

Galtsun käyttäjäkunta jakautui (mielestämme) tiukasti kahtia: oikeisiin irkkaajiin ja galtsuteineihin, jotka olivat galtsussa siis ihan väärin perustein. Minä ja kaveripiirini olimme hyvin tiukkoja tässä jaossa: oli tosi noloa, jos kuului vain yhteisöihin eikä irc-kanaville.

Kyllä meillä oli kuitenkin myös yhteistöjä. Sellaisia mielestämme tosi cooleja, kuten esimerkiksi Ehkä join, ehkä part, 97 % boyist on ass holei ja harrastukset-kategoriassa ollut yhteisö Hevospoolo ja okkultismi.

Galtsun kuvien estetiikka olisi oman postauksen arvoinen. Ensihätään galtsumuistoja voi käydä verestämässä täällä.

Livejournal. Livejournaliin minä ja ystäväpiirini vuodatimme sydänsurumme, kuulumisemme ja muut angstimme. Postaukset olivat yleensä tiukasti suojattuja: niitä pääsivät lukemaan vain lj-kavereiksi hyväksytyt käyttäjät, eikä Livejournalissa vahingossakaan esiinnytty omalla nimellä. Kuten ei muuallakaan internetissä.

Ensimmäisen Livejournal-blogini taisin perustaa yläasteella. Sen nimi oli Pohjanoteeraus. Myöhemmin tajusin nimen pöhköyden, ja loin runotyttöyttäni paremmin kuvaavan Tuulenvire-nimisen blogin. Sitä päivitin aina vuoteen 2012 saakka, ja nyt sekin on pala minun ja internetin historiaa.

Viidessätoista vuodessa internet ja minä olemme muuttuneet. Tässä minä vain kehtaan höpistä julkisesti omalla nimelläni ja naamallani asioita. Kuvan lataaminen kaikkien nähtäville vaatii vain sen, että näppää sen puhelimellaan ja jakaa sen sijaan, että lataisi digikameran, ottaisi kuvan, siirtäisi sen koneelle ja julkaisisi sen galtsussa, jos kehtaisi.

9 thoughts on “Some 1.0: Kiss FM:n chatistä IRC-Galleriaan

 1. Ei hitsi! Samaistun näihin ihan kaikkiin, paitsi häpeäkseni joudun myöntämään, että olin se nolo teini, joka ei ircannut, mutta oli silti galtsussa (edelleen taitaa löytyä nikki Kepa77). Olen myös tehnyt valtavan suuren työn piilotellessani julkisia Livejournal (eli LJ) -kirjoituksia kymmenen vuoden ajalta…

  Liked by 1 henkilö

 2. Ai, sinäkin olet vanha livejournalittaja, mahtavaa! Mua tavallaan harmittaa, että olen poistanut sen ensimmäisen LJ:n, mutta toisaalta, se olis ehkä ollut jo ihan liian nolo… Samoin vähän harmittaa, että poistuin galtsusta vuosia sitten, koska kyllähän sillä vanhalla galtsuprofiililla melkoinen retro- ja nostalgia-arvo nyt olis 😀

  Tykkää

 3. Mullakin on galleria- ja livejournaltausta, kun ollaan sen verran samanikäisiä. 😀 Livejournalprofiili lähti poistoon jo vuosia sitten, kun ne jutut oli liian noloja säilytettäväksi edes anonyymisti. Galleriaan menin pari vuotta sitten tekemään uuden profiilin jossain mielenhäiriössä, mutta aika kuollut paikka se on nykyään.

  Tykkää

  1. Livejournal on kyllä parhaimmillaan, ja pahimmillaan, niin tiivistynyttä noloutta, että siitä noloudesta voisi tehdä tiiliä ja latoa niistä muurin. Mutta yhtä juttua mä livejournalista kaipaan: niitä söpöjä eläimiä tai muita otuksia, joilla pystyi ilmaisemaan current moodin. Mä taisin käyttää jotain kissaa siinä.

   Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: Elämäni aakkoset | Kohtisuora
 5. Livejournal löytyi kyllä. Galleriassa olin vaikka EN IKINÄ ole ircannut ja mielestäni se oli vaan nörttien puuhaa, joka ei todellakaan kiinnostanut. 😂😂😂
  Mutta mesessä sen sijaan on tullut istuttua tuntitolkulla!
  Olin myös kuvakkeessa aikoinaan. Löysin sieltä exäni ja pari nettikaveria, siitä huolimatta, että enemmän se tuntui olevan huorien myyntipaikka. 😅
  Niiiin ja sit oli myös ii2, mutta se sivu ei kai kauaa menestynyt. Minä ja kaverit ei siellä ainakaan kauaa oltu.

  Tykkää

  1. Mä taas en koskaan mesettänyt, varmasti siksi, että kaikki kaverit pyöri irkissä. (Miten niin hengasin nörttien kanssa :D)

   Muistan kuvakkeen ja ii2:sen, mutta en itse niissä koskaan ollut. Eivät oikein tuntuneet lähtevän lentoon. Mitäs muita näitä vielä oli…? Hot or not? Onkohan se vielä olemassa 😀

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s