Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

Töölössä tapahtuu jälleen! Tuo akateemisten ja säädyllisten kaupunginosa on toiminut näyttämönä niin Helvi Hämäläisen klassikossa Säädyllinen murhenäytelmä kuin vaikkapa Riikka Pulkkisenkin romaaneissa. Parkkisen teoksessa Säädyllinen ainesosa (2016) liikutaan 50-luvun porvarillisessa Töölössä, jonne päähenkilö Saara muuttaa maalta miehensä Juhanin ja poikansa Eliaksen kanssa.

Opintonsa keskeyttänyt Saara hoitaa lastaan ja kotiaan, ympärillä velloo sodasta toipuvan Euroopan uusi alku. Juhlia pidetään, töissä käydään, arkea pyöritetään, mutta silti pinnan alla on jotakin muuta. Skandaaleja, vakoojia, kiellettyjä rakkaussuhteita. Rooleja, joita on vaikea pitää yllä. Saara tärkkää, puunaa, siivoaa ja kokkaa, lukee naistenlehdistä vinkkejä vaimouteen ja tuntee itsensä silti huijariksi. Naapurissa asuva kirjallisuudenkääntäjä Elisabet järjestää hienoja juhlia ja näyttää tuntevan kaikki, mutta silti kukaan ei tunnu tuntevan Elisabetiä:

Jotkut sanovat, että hän on ranskalainen perijätär, joka on joutunut palaamaan skandaalin takia Suomeen. Toiset että hän rikastui mustassa pörssissä ja pistää nyt rahoja sileäksi. Titta väittää että hänellä on suhde Kekkosen kanssa ja tämä elättää häntä. – – Itse veikkaan että hän on neuvostovakooja. Tai sitten Stasin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saara ystävystyy Elisabetin kanssa, ja naisten välinen suhde syvenee. Teoksen nykyhetken rinnalla kulkee Elisabetin lähettämistä kirjeistä koostuva kertomus ja takaumien kautta Saaran oma menneisyys, hänen opiskeluaikainen rakkaussuhteensa naiseen. Saaran seksuaalisuutta ja rakkaussuhteita kuvataan hienovaraisesti, naisten välinen rakkaus väreilee pinnan alla, piilossa normatiivisen ja ydinperhekeskeisen arjen alla.

Oli ollut aikoja, jolloin Saaran oli pelastanut vain se että hän näytti mahdollisimman normaalilta. Käyttäytyi niin kuin hänen odotettiin käyttäytyvän. Vastasi kysymyksiin niin kuin hänen odotettiin vastaavan. Ilman sitä taitoa Saara ei olisi tässä, ei nuori vaimo ja äiti. Ilman kykyä heittäytyä suloiseksi ja harmittomaksi hänellä ei olisi edes likaista patjaa.

Perheet ja ihmiset eivät aina ole sitä, miltä näyttävät, mutta myös ruoka ja kirjallisuus kantavat mukanaan salattuja viestejä. Kirjallisuus näyttäytyy mielipiteenmuokkauksen osana ja kustannusmaailmassa muhii yhtä jos toista: teos alkaa kustantamon järjestämien juhlien kuvauksella, ja sekä Elisabet että lopulta Saarakin työskentelevät kirjallisuuden parissa. Ruoka ja sen raaka-aineet näyttelevät tärkeää osaa niin juhlissa kuin viesteissäkin.

Hienojen raaka-aineiden, säädyllisten perheiden ja huolella toimitetun kirjallisuuden alapuolella kuplii salaisuuksia ja säädyttömyyksiä. Kuka lopulta oli kukin ja kuka rakasti ketä?

Säädyllinen ainesosa on huikeimpia tänä vuonna lukemiani kirjoja! Se on tarkkanäköinen, vivahteikas ja hienopiirteinen kuvatessaan naisia sukupuoliroolien puristuksessa ja sodan jälkeen rakentuvaa Eurooppaa poliittisessa ristiaallokossa. Parkkinen kuvailee oivaltavasti niin ruokien, vaatteiden kuin tunteidenkin yksityiskohtia ja koostaa näistä raaka-aineista oikein säädyllisen keitoksen, jota ei malta laskea käsistään.

Vahva suositus!

Ps. toisenlainen mielipide löytyy Lauran blogista täältä!

4 thoughts on “Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

  1. Olen selvästi suuremmassa vähemmistössä, kun en tästä kirjasta lainkaan innostunut.. 😀 No, se on minulla omana, että en tiedä antaisinko joskus vaikka toisen mahdollisuuden, mutta toisaalta taas maailma on niin paljon lukemattomiakin täynnä, että olisi vähän hassua palata pettymysten pariin, haha. Mutta hyviä ajatuksia sinullakin tästä kirjasta, tunnistan minäkin sentään saman kirjan lukeneeni. 🙂

    Tykkää

    1. Sehän kirjallisuudessa ja siitä keskustelemisessa onkin mahtavaa, että jokainen lukija lähestyy kirjaa omista lähtökohdistaan ja omasta kokemusmaailmastaan. Sama teksti näyttää toiselle ihan erilaiselta, ja se on virkistävää 🙂 Pitääkin linkata tuo sun arvio tuohon mun postauksen loppuun, niin on toinenkin mielipide tarjolla 😀

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s