Juha Itkonen: Seitsemäntoista

Ensilumi sisäpihan nurmikolla on vakava vihje siitä, että nyt olisi aika 1. kuopata mennyt kesä lopullisesti, 2. viedä polkupyörä johonkin sisälle säilöön, 3. lykätä suosiolla ikkunoiden peseminen keväälle ja 4. kirjoittaa vihdoinkin Juha Itkosen Seitsemästätoista, jonka luin kesälomalla.

Taidokkaasti minä viivyttelin, mutta nyt en voi muuta kuin paketoida kesän lopullisesti. Joten: Seitsemäntoista (2010) on romaani kertomisesta, kertomisen oikeutuksesta ja totuuden subjektiivisuudesta. Se on myös romaani nuoruudesta, rakkaudesta, kasvusta ja ystävyydestä. Muutamasta hajonneesta avioliitosta ja lamasta. Kirjoittamisesta.

dsc_1406Päähenkilö Julius Ilonen on pienestä kaupungista ponnistanut kirjailija, jonka uusin teos saa samaisessa kaupungissa kirjoituskurssilla istuvan Päivin suuttumaan: hän muistaa Juliuksen nuorena, ja hän muistaa kaiken eri tavalla. Teoksen keskeisenä temaattisena kysymyksenä onkin se, kenellä on oikeus kertoa ja mikä ylipäätään on totuus.

Yhdellä tasolla kerrotaan 90-luvusta, lukioikäisen pojan kasvusta, kesätöistä, ystävyyksistä. Sitten on myös tarina Päivistä, kivisen tien kulkeneesta yksinhuoltajasta, tarina Juliuksen ja Päivin yhteisestä työkaverista Veskusta sekä tarina pienessä kaupungissa kirjoituskurssia vetävästä Matti Nielikäisestä.

Juliuksen ja Päivin kasvukertomukset kulkevat lomittain, leikkaavat toisiaan. Välillä pompitaan nykyhetkeen, jossa kirjailija-Julius sotii kriitikoita ja toimittajia vastaan, tilittää avioeroaan. Nykyhetkeen, jossa Päivi saa hermoromahduksen, tilittää mennyttä. Ja Nielikäinen, hänkin tilittää: kirjoittamisesta, avioliitosta.

Kirjat eivät ole ainoastaan tarpeettomia, ne ovat vaarallisia. Vaarallisia lukea, vielä vaarallisempia kirjoittaa.

Teoksessa viehättivät eniten 90-luvun ja lama-ajan kuvaukset (vanha yhteiskuntakriitikko tässä hei!) sekä nuoruuden ja varttumisen kuvaukset. Ne ovat tarkkanäköisiä, tavoittavat vivahteita ja niitä pieniä asioita, jotka tekevät nuoruudesta nuoruuden tai lamasta laman.

He ovat kaikki jumissa täällä. Kaikki, samassa kusessa joka ainoa. On perjantai, elokuun alku, hädin tuskin lämmin, ja kohta tulee syksy eikä kukaan pääse pakoon, markka lasketaan kellumaan, loputkin firmat laitetaan vasaran alle, pankkineidit vapautetaan viroistaan, televisiossa missi pyörittää onnenpyörää mutta muuten on onnetonta. Nelikirjaiminen sana, mittaamaton onnettomuus.

Mutta muuten minä pyörittelin aika usein silmiäni, ihmettelin. Kirjassa oli paljon Itkoselle tyypillistä tavaraa, esimerkiksi avioeroaan tilittävä keski-ikäinen mies (miksi taas), pikkukaupunki, lastenkasvatustaan tilittävä keski-ikäinen nainen ja 90-luku.

Teoksen ironia ei osunut minuun, vaan jäi puolivillaiseksi ja myötähävettäväksi – jos ironisista, keskiluokkaisista avioliittokuvauksista puhutaan, Revolutionary Road vetää pidemmän korren. Sen sijaan ironisen taiteilijuuden ja kirjailijuuden kuvauksen suostuin ostamaan, vaikka no, kirjalijan nimenä oli Julius Ilonen (hei kamoon nyt).

Niin paljon aineksia ja kerrontatasoja, niin paljon tuttuja elementtejä, niin paljon sotkuja ja tilityksiä.

Siksi haluankin loppuun sanoa, että Juha, meidän täytyy vähän jutella. Olit yksi lemppareistani Myöhempien aikojen pyhien ja Anna minun rakastaa enemmänin aikaan. Et ole enää. Ehkä me olemme kasvaneet erillemme, elämä on vienyt meitä eri suuntiin tai ehkä tämä ei johdu sinusta vaan minusta: joskus taloja ja avioliittoja rakennellessa alkaa vaan vituttaa, jotenkin tuolla tavalla kirjassasi luki tästä erilleen kasvamisesta ja semmoisesta.

2 thoughts on “Juha Itkonen: Seitsemäntoista

  1. Livenä Juha Itkonen on kyllä jotenkin symppis, mutta en ole yhtään kirjaa tainnut saada koskaan loppuun asti. Anna minun rakastaa enemmän on kyllä e-kirjana odottelemassa siltä varalta, jos vaikka uskaltaisin antaa sille mahdollisuuden.

    Tykkää

    1. No sehän on symppis, ja usein sen teksteissä on jotain hienoa: tarkkanäköisiä havaintoja, nuoruutta, rakkautta. Mutta sitten kuitenkin on niin paljon sitä ärsyttävyytä ja muuta sälää, että äh.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s