Anja Kauranen: Syysprinssi

Jos tässä maailmassa on joitakin luonnonvakioita, ne ovat seuraavia: nuoriso on aina pilalla, sukupolvi sukupolven jälkeen. Rakastuminen on hullua. Kahden luovan ihmisen rakastuminen vasta hullua onkin. Luovuuden, herkkyyden ja mielen järkkymisen raja on joskus ohut, joskus olematon. Ja ihmiset, niistä jää aina jälki.

Syysprinssissä (1996) Anja Kauranen (nyk. Snellman) kuvaa hänen ja kirjailija Harri Sirolan rakkaustarinan. Kirjan todenperäisyys ei ole mikään salaisuus, tositapahtumiin viitataan jo esipuheessa. Syysprinssi on rakkaustarina, erotarina ja sukupolviromaani. Se on tarina mielen järkkymisestä, masennuksesta ja kasvusta aikuiseksi, se on tarina kirjoittamisesta, 1980-luvun alusta ja punkista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teoksen kehyskertomuksessa kertoja tapaa vuosien jälkeen Syysprinssin uudelleen. Sairastelu ja sähköhoito ovat heikentäneet Syysprinssin muistia, joten kertoja alkaa käydä läpi heidän tarinaansa, kertoa rakkaustarinaa, joka sai alkunsa kun runotyttö suoraan humanistisesta tiedekunnasta tapasi kulttuuriklubilla kohutun esikoiskirjailijan.

Sinulla on ihana lause, runotyttö sanoi esikoiskirjailijalle.

Rakkaustarina syttyy uuden vuosikymmenen ensimmäisenä syksynä. Syysprinssi ja runotyttö ovat mukana perustamassa Virhe-nimistä kulttuuriyhdistystä, joka julistaa lehdessään punkin ilosanomaa, suututtaa ihmisiä oikealta ja vasemmalta, tekee pesäeroa edellisiin sukupolviin. Tapahtumien näyttämöinä ovat vallatut talot, baarit ja kulttuuriklubit, kosteat illanvietot ja Syysprinssin sotkuinen kellarikämppä. Ja yliopisto, vanha kunnon yliopisto.

Moni yliopiston kuppilassa Virhettä myyneistä ja pöyristyttäviä karkeuksia ladelleista punkkaritytöistä oli käynyt Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön terapiassa harjoittelemassa estoista vapautumista ja ilmiselvästi päässyt ainakin suullisen manifestaation tasolle.

(Nuoriso, se on aina pilalla.)

Punkin lisäksi runotytöllä ja Syysprinssillä on rakkaus; rakkaus, himo ja kirjoittaminen. Rakastavaiset kirjoittavat yhdessä, avustavat aikakauslehtiä, kirjoittavat huvikseen yleisönosastokirjoituksia, heittelevät ilmaan sanoja, välimerkkejä, aiheita, kirjoittavat toisilleen lappuja, joissa on havaintoja, päähänpistoja, runoja, mitä vain. Toinen vauhdittaa toisen ajatusta, tekstejä syntyy kuittien taakse, sätkäpapereille, kaikkialle.

Minä en ole koskaan kokenut mitään tällaista, me kerroimme toisillemme yhä uusin sanoin.

Kirjan parasta antia ovatkin kirjoittamisen ja ruumillisuuden kuvaukset. Kauranen kuvaa tarkkanäköisesti ja herkin sanankääntein yhdessä ja toiselle kirjoittamista, ruumiillisuutta ja halua, sitä, kuinka kiihkeästi ja yksityiskohtaisesti rakastuneet haluavat toistensa kehoja tutkia.

Kauniista kielestä ja tarkoista havainnoista huolimatta teos ei ollut parhaimpia lukukokemuksiani. Siitä puuttui jännite, tapahtumat kävivät raskassoutuisiksi. Teoksen luonne dokumenttina tai muistelmana toki sallii tällaisen muodon, mutta minä tahkosin viikkokaupalla näinkin lyhyttä teosta, koska tarinana se ei imaissut mukaansa.

Koska takakansi ja kehyskertomuskin jo paljastavat, että Syysprinssistä ei tullut kertojan lasten isää, voin minäkin sen paljastaa. Lopulta pariskunta repii itseään irti toisistaan. Runotyttö kasvaa itsekseen, Syysprinssi vajoaa syvemmälle depressioon. Vihaisina he tiuskivat toisilleen, syyttävät sanojen, lauseiden ja ideoiden viemisestä. Uhkaavat olla kirjoittamatta toisistaan enää koskaan.

Pariskunnan kipeä ja raastava ero on yksi ilmentymä heidän rakkautensa hulluudesta ja voimakkuudesta. Teosta kannattaakin lukea rakkaustarinana, nuoruuden vimman ja luovuuden kuvauksena. Sellaisena se puolustaa paikkaansa, vaikka juonellisesti tässä ei suuriin sfääreihin ylletäkään.

Ps. Lukuhaasteen yhtenä kohtana on klassinen rakkausromaani. Minä sijoitan Syysprinssin siihen, koska kyseessä on vähintäänkin uusklassikko – julkaistiinhan siitä tänä syksynä elokuvakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s