Laura Lähteenmäki: Kaaso

Mitä tehdä ensimmäisenä kesälomapäivänä? Vastaus on yksinkertainen: silloin luetaan kirja. Yhdessä päivässä selätettävän kirjan on oltava joko tarpeeksi lyhyt tai tarpeeksi kepeä. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon ja lukaisin Laura Lähteenmäen Kaaso-romaanin vuodelta 2009. Sijoitan sen lukuhaasteessa viihdekirjaosioon (eli nolottaviin kirjoihin), vaikka teos ei kirjastossa ollutkaan viihderomaanien osastolla ja vaikka siitä övereimmät chick lit -piirteet merkkivaatteineen ja shoppailuineen puuttuivatkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kepeästä, helppolukuisesta ihmissuhderomaanista tässä on kuitenkin kyse.

Kaason päähenkilö Ilona viettää akateemisen silpputyöläisen elämää ja palaa kesäksi Suomeen tekemään yhtä työpätkää päätettyään juuri edellisen pätkän Ranskassa. Suomessa edessä on kolmet häät, joissa kaikissa sinkkuna elelevä Ilona on tietenkin kaasona.

Miltä näyttävät muiden häät sinkun silmin? Lapsuudenystävä Raisan toiset häät, uusperhe-elämä omakotitalossa ja vauva-arki kauhistuttavat. Pikkusisko Marikin prinsessahäät hämmentävät, ja Marikkia Ilona kutsuu mielessään lapsimorsiameksi. Opiskelukaveri Janitan ylenpalttiset toiset häät kummastuttavat.

Kaasona Ilona joustaa, järjestää ja sietää, itsensä kustannuksella tietenkin.

He luulevat, että he tekevät vain oikeita valintoja. He luulevat onnen irtoavan siitä, että he pääsevät naimisiin ja alkavat täyttää maata emmapettereillään, rakentamillaan ylihintaisilla taloilla ja farmariautoillaan, joissa on turvatarkastukset läpäisseet istuimet ja vekkulein satuhahmoin kuvioidut aurinkosuojat.

Ilona istuu suunnittelukokouksissa, polttareissa, häissä, omakotitalon pohjan valuissa. Pitää puheita, venyttää penniä, stressaa rahasta ja työtilanteestaan. Hakee hankeapurahoja, avoimia työpaikkoja, paikkaansa maailmassa. Ei saa purettua muuttolaatikoitaan.

Jos teokselle haluaa etsiä syvällisempiä tulkintoja ja pohjavirtoja, niin tässä niitä tulee: Kaaso on ihmissuhderomaanin lisäksi romaani ihmisestä, joka ei osaa sanoa ei. Joka suostuu kaikkeen, myötäilee, ottaa itsensä kustannuksella niskoilleen liikaa töitä, liikaa velvollisuuksia. Joka tekee väsyneenä ylilyöntejä, joka on ulkopuolinen itsessään ja omassa elämässään. Joka ei osaa sitoutua, mutta joka saa huomata, että eivät muutkaan osaa.

Joka ajattelee näin:

Hänen tiensä on itsekäs, köyhä ja kippurainen. Eikä hän ole itsekään tehnyt päätöksiä vaan ajelehtinut paikasta ja vuodesta toiseen. Ei hän ole niin päättäväinen ja sinnikäs kuin luulee. Tai sitten hänen päätöksensä ovat liian pieniä, työkeskeisiä ja liittyvät vain häneen itseensä.

Kaaso on myös romaani 2000-luvun nuorista aikuisista, joka etsivät paikkaansa vaihtuvien työpaikkojen, asuntojen ja ihmissuhteiden verkossa. Joille mikään ei ole pysyvää, joiden on löydettävä kiintopiste perheen tai ammatin sijaan jostain muualta.

Vaikka Kaaso tavoittaakin jotain olennaista nuoresta aikuisuudesta, jotain kiltin suorittajan luonnekuvauksesta ja jotain työmarkkinoista, hyvin pinnalliseksi ja kepeäksi se jää. Sellaiseksi kirjaksi, jonka lukee nopeasti, jota ei vihaa tai rakasta ja jonka unohtaa hyvin nopeasti lukemisen jälkeen.

Mutta näin se kesäloma tuli potkaistua käyntiin, kepeästi.

One thought on “Laura Lähteenmäki: Kaaso

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s