Veera Salmi: Kaikki kevään merkit

Veera Salmen romaani Kaikki kevään merkit (2014) tarttui käteeni kuin vahingossa. Tein valinnan ehkä kannen perusteella, ehkä uuden kirjalijatuttavuuden. Ja kansi onkin ihana, ja niin kovin tähän vuodenaikaan sopiva!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikki kevään merkit kertoo naissukupolvista, jotka puhuvat kukille ihmisten sijasta. Tapahtumien keskiössä ovat Marien kaksostyttöjen Märtan ja Marian syntymäpäiväjuhlat. Juhlimaan saapuvat kaikki suvun tärkeät henkilöt: Marien äiti Margareetta, Greta-isotäti, Ester-neiti ja yleismies Nyyperi.

Tyttöjen syntymäpäiväjuhla kulkee eteenpäin tunti tunnilta. Kerronta ei kuitenkaan ole lineaarista, vaan välissä on lukuisia takaumia. Takaumissa äänessä on välillä Marie, välillä Margareetta-mamma, välillä Ester.

Kertojien runsaus sekä kertojaäänien ja nimien samankaltaisuus tekevät teoksesta vaikean seurata. Luvuissa hypitään vuosikymmeneltä toiselle, yhden naisen muistoista toisen naisen muistoihin, salaisuuksista toisiin.

Miehet, isät, ovat kaikki kadonneet kuka mihinkin: taivaaseen, Norjaan, Thaimaahan. Ja Marie on varttunut hiljaisen mammansa kanssa natisevassa puutalossa, molemmat omissa maailmoissaan.

Kertojat jättävät paljon sanomatta. Tärkeämpää tuntuu olevan se, mitä ei sanota. Paljon jää lukijan pääteltäväksi.

Kirjan teksti ja kielikuvat menevät ihon alle, ahdistavat. Lukeminen oli tahmeaa, ehkä hahmojen ahdistuneisuudesta ja sulkeutuneisuudesta johtuen, ehkä vaikeaselkoisuuden takia. Pitkään aikaan en ole ollut näin helpottunut siitä, että sain kirjan viimeisenkin sivun luettua.

2 thoughts on “Veera Salmi: Kaikki kevään merkit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s