Zadie Smith: Risteymiä

Zadie Smithin teos Risteymiä (2012) on huumaava, kunnianhimoinen ja haasteellinen kirja. Teoksen näyttämönä on monikulttuurinen Luoteis-Lontoo, jonka lähiöissä Leah, Natalie, Felix ja Nathan risteilevät.

Kirjan kronologia on rikkonainen, ja hahmojen henkilöhistoriat hahmottuvat tajunnanvirtamaisten episodien kautta. Samassa lähiössä varttuneiden hahmojen elämä kehittyy eri suuntiin. Yksi päätyy kadulle, yksi kaupungin vuokra-asuntoon. Tummaihoinen, työväenluokkainen Natalie opiskelee juristiksi, painiskelee opintolainan ja muuttuvan sosiaalisen ympäristön kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smith kirjoittaa tarkkoja ja lakonisia havaintoja ihmisistä ja yhteiskuntaluokista. Esimerkkinä tästä käy vaikka katkelma, joka liittyy Natalien esikoisen syntymään:

”Ihmiset tarjosivat neuvoja. Caldwellin väki katsoi, että kaikki menisi hyvin, kunhan lasta ei suorastaan paiskattaisi alas portaikkoon. Ei-caldwellilaiset katsoivat, ettei mikään menisi hyvin, ellei kaikkea tehtäisi ehdottomasti oikein, eikä sittenkään olisi mitään takeita.”

Risteymiä kuvaa tarkkanäköisesti ihmisyyttä, omasta taustasta irtautumista ja erilaisia perspektiivejä: kuinka toisaalla uskotaan yksilön mahdollisuuteen tehdä valintoja, kuinka toisaalla ei tehdä valintoja vaan ainoastaan siedetään.

Risteymiä kuvaa myös Lontoota, ja sen kuvaus on eläväistä ja kunnianhimoista. Siitä saisi vielä enemmän irti, jos tuntisi Lontoon ja sen lähiöt tarkemmin. Minulta ainakin jäi osa vivahteista ymmärtämättä.

Smith ei päästä lukijaa helpolla. Hahmoja on paljon, rakenne on rikkonainen. Ehkä kokonaiskuva onkin tarkoitus muodostaa yhden totuuden sijaan hetkistä ja episodeista, erilaisista näkökulmista. Kuten elämäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s