Marina Lewycka: Traktorien lyhyt historia ukrainaksi

Olen jälleen tehnyt löytöjä taloyhtiömme kierrätyshyllystä. Tällä kertaa löysin ja lukaisin Marina Lewyckan esikoisteoksen Traktorien lyhyt historia ukrainaksi (2005).

Traktorien lyhyt historia ukrainaksi on tragikoominen romaani perheestä, vanhuudesta ja Euroopan historiasta. Nasevan ja huvittavan, nykyisyyteen sijoittuvan tarinankerronnan rinnalla kulkee tummempia sävyjä menneisyydestä. Koomisiin tapahtumiin yhdistetään sukuhistoriaa, johon sisältyy mm. maatalouden kollektivisointi ja nälänhätä Ukrainassa, toinen maailmansota ja pakolaisuus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teoksen alussa leskeksi jäänyt, hieman vanhuudenhöperö 84-vuotias Nikolai ilmoittaa perheelleen menevänsä uusiin naimisiin kolmekymppisen ukrainalaisen Valentinan kanssa. Uhkea peroksidiblondi Valentina haluaa toteuttaa unelmansa länsimaisesta, ylellisestä elämästä ja saa Nikolain tyttäret Veran ja Nadjan kauhistumaan. Aikoja sitten välinsä katkaisseet Vera ja Nadja yhdistävät voimansa hankkiakseen avioeron, mutta Nikolain pään kääntäminen osoittautuu työlääksi tehtäväksi.

Valentinan ja Nikolain suhteesta ei puutu komiikkaa. Valentina vaatii yhden auton, sitten toisen. Hän vaatii uuden imurin ja uuden lieden. Nikolai venyttää eläkettään ja ostaa, kipakka Valentina sipsuttaa ympäriinsä piikkikoroissaan ja sättii miestään.

Samaan aikaan Vera ja Nadja tekevät kaikkensa liiton rikkomiseksi. He palkkaavat yksityisetsivän ja asianajajan. Valentina pilkkaa Nadjaa ja Veraa kateellisiksi, tissittömiksi ämmänärmäteiksi. Nikolaita kiinnostavat vain vaimonsa suuret rinnat ja traktorit.

Romaanissa kuljetetaan rinnakkain kolmea tarinaa: Nikolain ja Valentinan absurdia avioliittoa, Ukrainan historiaa Nikolain kirjoittaman suurteoksen Traktorien lyhyt historia ukrainaksi kautta sekä sukuhistoriaa. Veran ja Nadjan välirikollekin löytyy syitä: ennen toista maailmansotaa nälänhädän repimässä Ukrainassa syntynyt Vera on varttunut erilaisessa maailmassa kuin rauhan aikana Englannissa syntynyt Nadja. Naisten erilaiset kokemukset ovat muokanneet heidän valintojaan ja elämänasennettaan, tehneet toisen ymmärtämisestä vaikeaa.

Tilannekomiikastaan huolimatta Traktorien lyhyt historia ukrainaksi on vakava romaani. Hauskan, dialogivetoisen ja värikkäitä haukkumasanoja sisältävän kerronnan takana on synkempiä tarinoita. Aikaisemmin hehkuttamani Petropoliksen kaltaisesta mestariteoksesta ei ole kyse, mutta kelpo luettavaa Traktorien lyhyt historia ukrainaksi kuitenkin on!

One thought on “Marina Lewycka: Traktorien lyhyt historia ukrainaksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s