David Nicholls: Sinä päivänä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lukaisin työmatkoilla välipalana David Nichollsin kirjan Sinä päivänä (2009). Tarina on varmasti monelle tuttu kirjan pohjalta tehdystä elokuvastakin.

Romaanissa kuvataan työväenluokkaisen Emman ja varakkaasta perheestä tulevan Dexterin suhdetta kahdenkymmenen vuoden ajan, valmistujaispäivästä keski-ikäisyyteen. Huolettomat yliopistovuodet muuttuvat rosoiseksi varhaisaikuisuudeksi ja seestyväksi keski-iäksi. Samalla hahmojen ystävyys, ja rakkaus, aaltoilevat vuosien mukana.

Yksi kantava teema on hahmojen luokkaero. Työväenluokkainen Emma asuu huonokuntoisissa asunnoissa ja kärvistelee töissä meksikolaisessa ravintolassa, kun taas Dexter matkustelee ympäri maailmaa juhlimassa. Dexter haluaa elää elämäänsä tyylikkäästi ja täysillä, kun taas Emma haluaisi tehdä jotain tärkeää ja yhteiskunnallisesti merkittävää.

Vuosien vieriessä molempien elämät, ja heidän keskinäinen suhteensa, kehittyvät ja tyyntyvät.

Sinä päivänä on dialogivetoinen ja helppolukuinen, ehkä kevytkin. Tekstistä huomaa, että Nicholls on työskennellyt käsikirjoittajana. Hahmojen vuoropuhelu on hauskaa ja sujuvaa, tarinan ja lukujen kaaret on rakennettu tarkasti.

Vaikka teosta voisi ajatella viihteenä, mahtuu rivien väliin hienoa hahmonkehitystä ja ihmiskuvausta. Hahmot kasvavat radikaaleista, älykästä yhteiskunnallista teatteria tekevistä opiskelijoista keskiluokkaisiksi omistusasujiksi. Kirjassa on monia tarkkanäköisiä havaintoja taideopiskelijoista, media-alasta ja ihmissuhteista. Monesti näille havainnoille naurahtaa ääneen tai nyökkää hyväksyvästi – ”aivan, juuri tällaista oli olla yliopistossa ja opiskella kirjallisuutta.”

Sinä päivänä on viihdyttävä ja taitavasti rakennettu kokonaisuus, johon kannattaa tutustua lähemmin!

 

Seuraa blogia:

FACEBOOK      BLOGLOVIN      INSTAGRAM

3 thoughts on “David Nicholls: Sinä päivänä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s