Jhumpa Lahiri: Tämä siunattu koti

DSC_0373~2

Olen löytänyt kultaa: kirjan, jota ei malta laskea käsistään, kirjan, jossa arkisista tarinoista kasvaa suuria kertomuksia ihmisyydestä, perheestä, rakkaudesta ja vieraudesta. Jhumpa Lahirin esikoisteos Tämä siunattu koti (Interpreter of Maladies) palkittiin Pulitzerilla ja New Yorkerin esikoiskirjapalkinnolla, eikä syyttä.

Tämä siunattu koti on novellikokoelma. Novelleille on yhteistä tavalla tai toisella Intia: toisissa kertomuksissa se on tapahtumapaikka, toisissa Yhdysvaltoihin muuttaneiden hahmojen lähtömaa tai kaipauksen kohde.  Yhdysvaltoihin sijoittuvissa teksteissä Intia on läsnä ruuanlaitossa, kultakoristeisissa sareissa tai järjestetyissä avioliitoissa, vähintään hahmojen nimissä.

Novellien hahmot ovat tavallisia, vaatimattomiakin. Kadunlakaisijoita, kirjastotyöntekijöitä, tulkkeja, kotirouvia ja professoreita. He hakevat paikkaansa ja kotiaan eri tavoin, ja heidän arkisista ponnisteluistaan nousee hienoja oivalluksia elämästä.

Teoksen kieli on aistivoimaista ja sujuvaa, novellit rakentuvat ja huipentuvat taitavasti. Vierauden ja sopeutumisen tematiikka viehättävät, mutta näistä suurista teemoista huolimatta nautin myös kiehtovasta arjen kuvaamisesta.  Vahva suositus!

2 thoughts on “Jhumpa Lahiri: Tämä siunattu koti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s