Laura Honkasalo: Tyttökerho

Honkasalon Tyttökerho-pokkari on lojunut kirjahyllyssäni vuosikausia. Luin sen kymmenisen vuotta sitten, ja silloin muistaakseni pidin kirjasta älyttömän paljon. Tartuin Tyttökerhoon uudestaan kesällä, ja reaktioni oli täysin päinvastainen.

Tyttökerhon muodostavat Katri sekä hänen parhaat ystävänsä Nuppu ja Tuuli. Naiset viettävät nuorten aikuisten huoletonta elämää Helsingissä. He notkuvat ravintoloissa ja baareissa, treffailevat miehiä ja matkustelevat. Sunnuntaisin kokoonnutaan krapulalounaalle tai vain oleilemaan.

DSC_0374~2

Yksi kirjan kantavista konflikteista on Katrin on/off -suhde surusilmäiseen Miloon, joka haluaa säilyttää vapautensa mutta varata samalla Katrin itselleen. Katri puolestaan haikailee sitoutumisen, remontoimisen ja lapsilauman perään. Odottaa, riutuu yksinäisyydestä, ja odottaa jälleen.

Kirjan edetessä Katri, Tuuli ja Nuppu kasvavat tahoillaan ja muuttavat tottumuksiaan. Kolmikon, ja heidän tuttavapiirinsä, ihmissuhteet alkavat, päättyvät ja kehittyvät.

Tyttökerhoon oli vaikea samaistua vaikka nuori aikuinen olenkin. Usein kirja ärsytti minua aivan valtavasti. Katrin hahmo on itsekeskeinen märehtijä, Tuuli jää hahmona viileäksi kuten käyttämänsä hajuvesi viileä vesinainen, ja Nuppu on lapsellinen hysteerisessä rakkaudenkaipuussaan.

En ole varma, onko kirjan tarkoitus olla viihderomaani – ehkä se selittäisi hahmojen ohuutta. Tai ehkä kirjan tarkoitus on käsitellä ironisesti lapsettomia, kaupunkilaisia kolmikymppisiä. Siinä tapauksessa ironia jäi minulta tavoittamatta.

Tyttökerho on kaikesta huolimatta helppo- ja nopealukuinen, ja siinä käytetty kieli on kaunista. Teos sopii rennoksi lukemiseksi, jos kaipaa suhdedraamoja ja tunnelmallisia tilannekuvia – niiden maalailussa Honkasalo on varsin taitava. Ihmissuhdekiemuroiden kuvaamisessa Honkasalo on kuitenkin onnistunut paljon paremminkin.

One thought on “Laura Honkasalo: Tyttökerho

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s