Lena Dunham: Sellainen tyttö

Tartuin vihdoin uudelleen Lena Dunhamin kirjaan Sellainen tyttö (Not that kind of girl: a young woman tells you what she’s “learned”). Hankin kirjan jo viime syksynä kirjamessuilta, suuri Girls-fani kun olen. Ahmin kirjasta heti kolme neljännestä, mutta jotenkin se jäi kesken ja hautautui yöpöydälleni, unohtui. Osittain en halunnut kirjan loppuvan koskaan ja säästelin sitä, osittain kirjasta tuli vaivaantunut olo.

Vaivaantuneisuuteni johtui varmaankin Dunhamin avoimuudesta ja suorasukaisuudesta. Hän kirjoittaa seksielämästään, terveysneurooseistaan ja mielenterveysongelmistaan, kertoo kärsivänsä nielun propuista ja endometrioosista. Hän kuvaa kohtaamaansa seksuaalista väkivaltaa niin, että kertomus jää ihon alle pitkäksi aikaa, ahdistaa.

DSC_0325

Dunham kirjoittaa vakavista ja ei-niin-vakavista aiheista ironisesti ja pilke silmäkulmassa. Kirja naurattaa ja vetää vakavaksi, koska osa aiheista on, noh, vakavia.

Monista Dunhamin kirjoituksista tunnistaa itsensä ja kaveripiirinsä. Se tekeekin kirjasta hauskan ja samaistuttavan ja on kirjan parasta antia. Länsimaiseksi naiseksi varttumisessa tuntuisi olevan joitakin universaaleja ja meidän sukupolvellamme yhteisiä sukupolvikokemuksia, kuten koulunjälkeinen chattaily – ja nolot nimimerkit (Angel88, anyone?!)

Pelkkää mahtavuutta kirja ei ole. Pikemminkin se on hieman epätasainen. Osa teksteistä tuntuu täytteeltä, kuten kotoakarkaamisopas tai Dunhamin isän elämänohjeet. En ole osannut päättää, onko Dunham sukupolvensa ääni ja avoimuudessaan hyvä vertaistuki kanssasisarilleen vai itseriittoinen ja etuoikeutettu narsisti, jolla on suuri tarve jakaa itsestään kaikki.

Itseriittoinen tai ei, Dunham tarjoilee riemastuttavaa, nolostuttavaa ja samaistuttavaa luettavaa. Mitä muuta sitä voi kirjalta toivoa?

3 thoughts on “Lena Dunham: Sellainen tyttö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s