Riikka Pulkkinen: Raja & Totta

Luin tautivuoteellani kaksi Pulkkisen kirjaa, esikoisteos Rajan ja Finlandia-ehdokkaaksi asti kohonneen Totan. Upotan kirjat samaan postaukseen, koska niillä on paljon yhteistä. Molemmissa teoksissa on samantyyppisiä henkilöhahmoja sekä suuria teemoja: kielletty rakkaus, kuolema ja klassinen tragedia. Rajassa ja Totassa vilisee nuoria, hauraita naisia ja minäänsä hahmottavia pikkulapsia.

Rajassa lukiolaistyttö ryhtyy suhteeseen opettajansa kanssa, Totassa lastenhoitaja perheen isän kanssa. Kuolema ja siihen liittyvä tematiikka on molemmissa teoksissa vahvasti läsnä. Yksi Rajan päähenkilöistä, Anja, on menettänyt miehensä mielen Alzheimerille. Miehen hiipuva mieli saa Anjan pohtimaan miehelleen lupaamansa eutanasian oikeutusta. Totassa Elsa, äiti ja isoäiti, tekee kuolemaa, jonka takia jäljelle jäävät perheenjäsenet surevat ja kohtaavat vanhoja perhesalaisuuksia.

tottajaraja

Molempien teosten kieli on runollista ja sujuvaa, tarinat huolellisesti rakennettuja. Teosten ympäristö on hyvin porvarillinen ja hahmot ovat akateemisia; opettajia, lääkäreitä, professoreita, taiteilijoita. He asuvat Töölössä tai Krunassa, käyvät Stockan herkussa ja käyttävät kalliita astiastoja.

Täydellisyydessä piileekin molempien kirjojen vakavin ongelma. Säröttömistä hahmoista on vaikea saada otetta, tarinat jättävät kylmäksi. Teokset ovat liian eteerisiä, liian porvarillisia ja liian täynnä kauniita, mutta merkityksettömiä yksityiskohtia. Hahmot rakastuvat, ryhtyvät kiellettyihin suhteisiin ja palaavat kulisseihinsa.  He notkuvat yliopistolla ja Pariisissa, varttuvat ja kuolevat. Välillä juodaan laadukasta punaviiniä, syödään juustoja ja tehdään rosmariinilihapataa. Tunteita esitetään ja selitetään, mutta ei oikeasti tunneta.

Molemmissa teoksissa onnistutaan kuljettamaan ja käsittelemään isoja teemoja mallikkaasti. Ulkokultaisuudestaan huolimatta ne ovat kelvollista luettavaa pimeneviin iltoihin.

One thought on “Riikka Pulkkinen: Raja & Totta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s